10 любопитни факта за кафето

Наталия Александрова
Наталия Александрова 30 септември 2019

Утре е националният празник на любимата ни освежаваща напитка и по този повод решихме да ви изненадаме с десет факта за този ароматен микс от сладко и горчиво, без който сутрин повечето от нас не могат да се познаят в огледалото.

Бразилия е държавата, която може да се похвали с най-голямо производство и износ на кафе - 40% от кафето в световен мащаб идва от страната на футбола. Освен това ние европейците очевидно обичаме кафе повече отколкото Америка, тъй като Европа води първенството за внос.

кафе 1

Вероятно ще се учудите, че Финландия е страната с най-висок процент внос и съответно консумация на кафе. Финландците дори имат специална дума в езика си kakkukahvi, която буквално се превежда като „кафе и торта".

Въпреки многото разновидности, всички пием два основни вида кафе – Робуста и Арабика. Робуста има повече киселинност, по-високи количества кофеин и по-горчив вкус, докато Арабика е известно с по-мекия си аромат.

Няма 100% безкофеиново кафе, тъй като при обработка се изличат приблизително от 94 до 98% от общото количество кофеин.

кафе 3

Кафето е втората стока, с която се търгува най-много в световен мащаб, измества го единствено суровият нефт.

Това обаче може да не продължи дълго. Към днешна дата се провеждат сериозни изследвания с цел трансформация на кафе в биодизел.

Първата уебкамера в света е била инсталирана с единствената задача изследователите в компютърна лаборатория в университета Кеймбридж да бъдат наясно кога в кафе машината има готово кафе и кога не.

Фрапе

Рецептата на ирландското кафе (кафе, сметана, кафява захар и уиски), което днес се счита за любимо алкохолно изкушение на много градски момичета, е била измислена като напитка, която да стопли ирландските имигранти по време на дългия и студен самолетен полет от родната им страна до Щатите.

В Неапол има традиция, наречена Caffè Sospeso. Ако по някаква причина сте в добро разположение на духа, можете да си поръчате една чаша Sospeso, но ще платите за две. Чашата, за която сте дали допълнителни пари ще бъде сервирана на човек със затруднено финансово положение. Счита се, че тази анонимна форма на благотворителност е на повече от 100 години.

Преди кафето да се утвърди като най-добрият приятел на закуската, хората най-често са консумирали сутрин...бира. Освен че това им е гарантирало едно отлично начало на деня, бирата служела като по-безопасна алтернатива на наличната питейна вода, която често била заразена с различни видове бактерии.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA