Първият 3D-принтиран хотел в света

Да, прочетохте правилно. И да, вече все повече неща се правят с мисъл за природата.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 02 декември 2019

Устойчивата мода, металните сламки, бамбуковите кърпи, торбите от плат... хитови тенденции, зад които стои една кауза: опазването на околната среда. Хубаво е да влагаме мисъл в нещата, които купуваме и използваме в ежедневието си, но дали някога сме се замисляли за това, което стои зад изграждането на една къща? Най-вероятно не.

Отправяме се към Kisawa Sanctuary - първият 3D-принтиран хотел в света. Разположен на източния бряг на Мозамбик, по белите плажове на остров Бенгуера, Kisawa е първият проект на бизнесдамата и предприемач Нина Флор, който предстои да бъде реализиран през лятото на следващата година. Самата тя споделя, че идеята зад построяването на Kisawa е да бъде "локално насочен и с минимална вреда върху околната среда". Флор заявява, че 3D проектът не е просто "дизайнерско хрумване", а инструмент, който да покаже, че новата курортна локация е интегрирана, както в културно, така и в природосъобразно отношение.

Изпълнителната директорка на проекта посещава африканския континент за първи път, когато е на 15 години. Самата тя посочва преживяването като нещо, което е провокирало нейното желание да създаде проект, който да бъде, както стилен и красив, така и направен с мисъл за околната среда. Материалът, от който ще бъде изградена цялата структура на хотела, е пясъчно-морски разтвор, а вдъхновението за визията на сградата, стените на част от която вече са отпечетани, идва от типичните за острова къщи със сламени покриви. Флор планира да въведе технологията на 3D принтирането и в своята неправителствена организация Bazaruto Center. Декорът на 12-те стаи за гости съдържа много материали от производството на местните занаятчии.

Гостите на курорта ще имат възможността да се насладят на големи градини, където да прекарват вечерите в компанията на хубаво вино или пък да се насладят на  частния басейн, разположен с гледка към морето.  Kisawa е първата стъпка към една голяма промяна, в която истинско значение има луксът на обмисления избор, а не луксът, който искаме просто заради самите нас. Направихте ли резервация?

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA