Идеалната работна среща е възможна, ако знаем това

Най-важното нещо, което да знаем преди следващата работна среща, са типовете хора, които ще вземат участие в нея.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 05 февруари 2020

Едва ли има някой, който знае как с увереност може да се превърне в лидер на срещата. Онази работна среща, на която от вас се изисква да „водите" останалите и да направите впечатление. За да може срещите да не са скучни и неефективни, особено когато в тях има много хора, важно е да знаем какво точно трябва да се направи. Оказва се, че един от най-важните фактори е да сме наясно с хората, които са част от тази среща.

Хората са склонни да изпадат в една или друга крайност, защото имат или твърде много срещи, които са излишни, нефокусирани и претрупващи календара, или твърде малко, така че никой не общува с останалите. Провеждането на добра среща изисква предвидливост, умения и стратегия, така че не подценявайте нито един от тези елементи. Първо, помислете за целта на срещата и какво се опитвате да постигнете с нея. Това ще ви помогне да се държите отговорно и непрекъснато да подобрявате организационните си умения. Хората са сложни, защото се различават по своето мислене и индивидуалност, което може да създаде противоречива динамика. Най-лесният начин да разберете и навигирате хората, е да ги групирате в две категории: екстернализатори и интернализатори.

Екстернализаторите са активни личности, които обичат да изказват своето мнение. Те екстернализират своите мисли и емоции, и се радват на оживен разговор, активно решаване на проблеми и „brainstorming" сесии. Те адресират проблемите в момента на появата им и реагират незабавно. Тези хора обичат да оспорват нормите и идеите, като ги подтикват да спорят за това, което според тях е най-добрият възможен резултат, като същевременно следят голямата картина и предлагат много идеи и решения. Интернализаторите са пасивни личности, които обичат да мислят преди да говорят. Те провеждат повечето от разговорите в главата си, не обичат да говорят без предварителна подготовка и по-скоро биха обмислили всичко предварително. Поради тази причина те идват подготвени и са готови да обсъдят въпроси, тъй като смятат, че това води до по-добри резултати. Те не обичат прекъсването и смятат, че то прекратява сътрудничеството. Интернализаторите не прекъсват хората и понякога предпочитат да не говорят изобщо, като вместо това седят и слушат.

Управлението на различни личности е важна част от способността за продуктивно управление на конфликти. В идеалния случай искаме срещи, на които всички идеи са изложени, чуват се различни гласове и се вземат предвид фактите и точността. Най-важното е да не демонизираме един тип хора, просто защото са различни от нас или групата. Най-лошите срещи са тези, при които всички хора са еднакви - или викат един през друг, или се съгласяват, защото се страхуват от конфликти.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA