Знаехте ли това за безкофеиновото кафе?

Ако сте човек, който разчита на кафето, за да се измъкне от леглото сутрин, вероятно се чудите защо някой би искал да пие кафе ... без кафе.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 18 февруари 2020

Каква е истината за безкофеиновото кафе? Опитахме се да разберем с помощта на трите въпроса, които ще откриете непосредствено след тези редове.

Какво всъщност е безкофеиновото кафе?

Безкофеиновото кафе е същото като обикновеното, с тази разлика, че просто съдържа по-малко количество кофеин. Ако си поръчате капучино или друга стандартна напитка от популярна верига, в нея има около 15 милиграма кофеин, докато в безкофеиновото това количество е сведено от 1 до 5 милиграма.

565

Как точно се прави безкофеиновото кафе?

Вероятно знаете, че традиционното кафе се прави чрез изпичане и смилане на кафе на зърна. Начините за приготвяне на безкофеиновото са три: чрез въглен филтър за отстраняване на кофеина, чрез течен въглероден диоксид, който разтваря кофеина и чрез добавянето (и след това премахването) на метил хлорид, който също разтваря основната част от състава на кафето.

Здравословно ли е тогава?

Дори без кофеин, кафето все още съдържа укрепващите здравето антиоксиданти, които бихте могли да получите от обикновената чаша кафе. Премахването на кофеина не ги засяга по никакъв начин. Разбира се, ако сте бременна, кърмите или имате влошено здравословно състояние, което изисква да ограничите количеството, което приемате, безкофеиновото кафе е перфектната възможност. И двата варианта биха могли да предизвикат нежелани симптоми при чувствителни хора, както и да стимулират киселинен рефлукс, така че, в крайна сметка, как ще пиете кафето си, зависи изцяло от вас и от стомаха ви.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA