ГАЛЕРИЯ: Разходка из първия Ориент Експрес

На този ден преди точно 137 години "Ориент експрес" потегля за първи път от Париж към Виена.

"Убийство в Ориент експрес” е най-известният криминален роман в света, а екранизацията му е обявена за един от най-успешните британски филми на всички времена. Може би именно след това творческо решение на Агата Кристи едноименният пътнически транспорт се превръща в мистериозно явление, до което всички биха искали да се докоснат... за около 10 000 евро в посока.

Първият Express d'Orient потегля от Париж към Виена на 5 юни преди точно 137 години. Въпреки че оригиналният "Ориент Експрес" е не много различаващ се от другите международни железопътни услуги, името му се превръща в синоним на луксозно пътуване, може би и заради крайните точки на влака -  Париж и Цариград.

С легендарния влак са пътували Нейно Величество Елизабет II, френският писател Балзак и президентът Шарл дьо Гол, както и самата Агата Кристи. В края на 2009 г. оригиналният "Ориент Експрес" престава да работи, но влакът "Венеция-Симплон Ориент Експрес", използващ оригинални вагони от 20-те и 30-те години, продължава да пътува от Лондон до Венеция и от Париж до Истанбул.

ОЩЕ ОТ GRAZIA:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA