А вие... планирате ли абсолютно всичко?

Има хора, които полудяват при мисълта, че нещо ще се случи по различен от този в представите им начин. Вие от тях ли сте?

"Плановете са нищо, планирането е всичко", казва 34-ят президент на САЩ Дуайт Айзенхауер. Ще използвам момента да призная нещо. Никога не съм бил от хората, които обичат да правят дългосрочни планове. Това съвсем не означава несериозен подход към нещата, а по-скоро защитаване на възгледите и преследване на мечтите в реално време, следвайки естествения ход на събитията. Окей, прозвуча странно. Искам да кажа, че доста често се случва да останем именно във фазата на „дългосрочно планиране" и да не предприемем никакви последващи действия, за да осъществим това, което искаме. Затова харесвам тази мисъл на Айзенхауер - показва, че плановете са нищо, ако нямаме идея за всичко и вяра в себе си.

4

Започвайки с признанията, смятам, че е редно да направя още едно. Винаги съм имал някакъв афинитет към красивите канцеларски материали. В този момент осъзнах колко по-благозвучно е „stationery". Ако случайно се чудите за какво става въпрос, това са всякакви видове тетрадки, тефтери, химикали, папки и т.н. Изпитвам някакво странно чувство всеки път, когато видя красив тефтер и рядко мога да устоя да не се сдобия с нов такъв, дори да не го използвам за нещо. Може да се каже, че съм от хората, които се опитват да координират цветовете във всичко и се изнервят, ако пишейки нещо на ръка, една буква се окаже несъразмерна спрямо останалите. Ето обаче, че не съм планфлуенсър. Да, точно така. Планфлуенсър.

Мултикултурната среда, в която живеем, изисква постоянната поява на нови тенденции в социалните мрежи и самите ние често сме изкушени да пробваме всичко, преди да открием „своето нещо". Планфлуенсърите са цветни личности, които правят to-do списъци, изработват планери, дават съвети как да организираме времето си и представят всичко с помощта на много илюстрации, цветни листчета, стикери и др. Ако все още пишете на хвърчащи самозалепващи се бележки, които приличат повече на смачкана опаковка от дъвка, отколкото на списък за пазаруване, значи е време да промените навиците си, защото играта отдавна вече не е това, което беше. Запознайте се с новите майстори на планирането, които вече завладяха Instagram…

457

ПЛАНФЛУЕНСЪРИТЕ

Хелън Колбруук е 42-годишен HR консултант, който живее в Щатите и започва да споделя снимки на своите ръчно изработени планери преди около 4 години. Към днешна дата тя има над 70 хиляди последователи в социалните мрежи и над 100 непрочетени имейла дневно – всички от хора, които търсят нейните съвети за това как да планират времето си. Колбруук споделя, че когато хората нямат мотивация, доста лесно се вдъхновяват като виждат как останалите успяват да организират живота си.

https://www.instagram.com/p/CCTfzcjhIen/

Възможно ли е обаче да организираме всичко? Дори собственото ни щастие? Не съм човек, който изпитва силен скептицизъм към тази идея, даже напротив, но някак не звучи реално, че ще открием перфектната работа, голямата си любов и пълното щастие в момента, в който планираме всичко, до последната минута. Ако нещо трябва да се случи, то ще се случи. Нито секунда по-рано, нито секунда по-късно. Ако някой побърза да обвини Хелън и всички останали планфлуенсъри, че това е просто поредният начин за привличане на внимание в социалните мрежи, тя държи да отбележи, че когато се занимава с попълване на планера си, лаптопът й е изключен, а телефонът – далеч от нея. Едва след това тя публикува добре свършената работа в Instagram.

Бърза справка показва, че в днешно време планфлуенсърите са доста повече, отколкото предполагах. Последователите им обаче, се оказаха още повече. Графичната дизайнерка Никол Барлетано, която живее в Ню Йорк, e eдин от най-успешните инфлуенсъри в тази област. Тя има над 100 000 последователи в своя официален Instagram акаунт, които с нетърпение очакват нейната цветна визия за нещата и уроци по перфектно планиране. Барлетано споделя, че органайзерите са променили живота й в положителна посока, направили са я по-креативна и по-продуктивна и именно в тях тя открива своето време за релакс. Както всяка една друга популярна личност в социалните мрежи, Никол усеща напрежението върху себе си, когато става дума за страха от това да не разочарова последователите си. А за да стане ясно колко точно е голямо влиянието й сред тях, е достатъчно да отбележим, че през май миналата година тя издаде своята книга „Животът ми в списъци: Илюстриран дневник за вашите любими неща, цели и мечти". И да, може да предположите, че първият тираж на книгата е изчерпан само в рамките на месец.

https://www.instagram.com/p/CBoG7HfhJyM/

В голяма част от европейските държави вече се провеждат специални срещи на планфлуенсърите и на тях се събират повече от 600 души. „Има много сила в тази сфера", споделя Джоузи Парсли, основател на Fraser & Parsley – компания, занимаваща се с производството на луксозни планери, „това е носталгия, бягство от реалността, време за теб. Започнах да правя планери през 2008 г., когато мъжът ми почти загина в автомобилна катастрофа, а съпругът на моята бизнес партньорка Рейчъл се разболя. Искахме нещо красиво, нещо, което да ни помогне да избягаме от всичко." Както всяко друго нещо в социалните мрежи, „планфлуенсърството" е вид бягство от реалността, което обаче има и положителен ефект.

24

ОТ НАУЧНА ГЛЕДНА ТОЧКА

Чували ли сте за „ефекта Зейгарник?" Това поведенческо явление е изведено от руската психоложка Блума Зейгарник - основател на теорията, че мозъкът ни се фокусира само върху нещата, които трябва да направим, а не върху тези, които вече сме свършили. Това обяснява защо често се чувстваме неудовлетворени от постиженията си в съответния ден и донякъде защо успехът на планфлуенсърите е толкова голям. Когато видим нещо красиво, подредено и цветно, няма как да не се усмихнем и да не се почувстваме вдъхновени.

4

Далеч съм от мисълта, че ще станем в 6 сутринта, за да си направим кафе и отделим два часа за планиране на деня преди да се отправим към работа, но е научно доказано, че писането на ръка помага за справянето с гнева, подобрява паметта и концентрацията и ни дава до два пъти по-голяма сигурност да запомним това, което сме написали в сравнение със същото нещо, написано на компютър. Изработката на планери е новият метод за справяне със стреса и липсата на време, който успя да се наложи на пазара след книгите за оцветяване.

Двама професори от университета в Уейк Форест, Северна Каролина са стигнали до извода, че когато несвършените задачи ни отклоняват вниманието от всичко останало, мисълта, че скоро ще се справим с тях, е достатъчна, за да се почувстваме по-спокойни и пълноценни. Кликването върху дадено приложение не е толкова вълнуващо, колкото звукът от красив и качествен химикал, затова ако сте сред хората, чиито колене могат да омекнат само от гледката на един истински луксозен тефтер, не сте сами – в Instagram вече има над 26 хиляди поста с #stationeryporn.

57

КАТО ЗА ФИНАЛ

Дори да си зададем отново въпросът възможно ли е да планираме всичко в живота си, съмнявам се, че ще имаме точен и категоричен отговор, който да бъде положителен. Винаги нещата могат да се случат по начин, различен от този, който сме си представяли и в такъв случай не е необходимо да се побъркваме с мисълта, че сме напълно безполезни и дезорганизирани. С настъпването на ерата на планфлуенсърите се оказва, че това съвсем спокойно може да се превърне и в работа на пълен работен ден, която освен стабилни доходи, ще донесе в живота ни много организираност, красота и … щастие?

557

Оставяйки настрана баналните Facebook клишета тип „щастието не е избор, а начин на живот", ако истински вярваме, че красиво подреден органайзер може да ни помогне да се справим с всичко в ежедневието си, значи е така. Когато усещаме, че губим контрол или просто искаме да следваме някаква структура и план в живота си, много по-лесно е да направим равносметката си, като видим какво сме успели да свършим през последната седмица, месец или година, и какво не. Планирането дава усещането, че отсега нататък всичко ще бъде наред и дори нещата да не се случват така, както сме искали, сами бихме могли да променим начина си на мислене и действие. А това, само по себе си, е едно умение, което не е никак лошо да притежаваме.

Няма да е лъжа, ако кажем, че планфлуенсърите са новите тренд setter-и, които ще привлекат онлайн аудиторията след видеата от рода „Какво има в чантата ми?" и „Ям зелена храна за 24 часа". В емблематичната си песен от 1980 г. Beautiful Boy Джон Ленън изпява, че "животът е това, което се случва, докато правиш други планове". Вече може да допълним, че животът е това, което се случва, докато правим други планове…  и ги споделяме в Instagram.

ОЩЕ ОТ GRAZIA:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA