Подправки в домашни условия

Ето кои са най-подходящите за отглеждане на закрито и при какви условия

Невена Дякова
Невена Дякова 25 февруари 2021

Понякога вълнуваща рецепта от Pinterest или снимка на освежаващ коктейл са ме вкарвали в дълбокото съжаление защо нямам прясна мента, стрък розмарин или малко мащерка… Дори когато пазарувам обилно и купувам зеленина устойчивостта й в хладилника не трае дълго и още по-малко съвпада с момента, в който ми е най-необходима.

Затова тази пролет съм решила, че стартирам домашна градина с подправки, която се надявам да запазя поне в едногодишен цикъл. Оказа се, че при някои видове подправки това е възможно само за този период, понеже са едногодишни, други обаче може да отгледате и в по-далечна перспектива.

Basil

Ето каква е продължителността при най-често влизащите в употреба на всяка домакиня:

  • Розмарин – многогодишен
  • Магданоз – двугодишен
  • Мащерка – многогодишна
  • Кориандър – едногодишен
  • Риган – многогодишен
  • Мента – многогодишна
  • Босилек – едногодишен

Basil 2

                         

Как да се грижите добре за тях?

1. Повечето градинари съветват да посеете семената през пролетта или началото на лятото. На опаковката на тези, които си закупих, указанието беше март/април.

2. Определете място от дома, където растенията ще получават недиректна слънчева светлина, но достатъчна, за да се развиват с нормални темпове. Ако забележите, че извиват стръковете си и се огъват в определена посока, вероятно количеството й не им е достатъчно и би било добре да ги преместите.

3. Една от основните грешки при отглеждането на подправки в домашни условия е да ги поливате повече от необходимото. Винаги проверявайте с пръст влажността на почвата в дълбочина и ако я намирате за достатъчна, отложете поливането.

4. Внимавайте с поливането особено през зимата, когато няма достатъчно светлина/топлина, за да изсъхва почвата по-бързо.

5. Ако вече имате пораснали растения, може да откъснете стрък от тях или по-млади корени, които да натопите във ваза или буркан с вода. Специалистите отбелязват, че, отглеждани по този начин, подправките също виреят много добре.

Фотография: Profimedia и unsplash.com

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA