Покана за (LIVESTREAM) сватба

Пандемията обърка плановете на младоженците, но им остави опцията да livestream-ват сватбата си.

Невена Дякова
Невена Дякова 07 септември 2021

Фотография: unsplash.com

Любимата ми livestream сватба завинаги ще остане тази на Пени и Ленърд от деветия сезон (2016) на култовия сериал „Теория за големия взрив". Нищо, че тогава нямахме нужда от този похват, освен ако не се решим спонтанно на брак и не се намираме на стотици мили разстояние от близките и приятелите, които иначе неотлъчно биха били до нас. От близо година обаче живеем в реалност, която не позволява да бъдем особено стабилни по отношение на плановете си, а някои житейски събития, като сватбата, трудно биха могли да преминат без предварителна подготовка.

Истината е, че организирането на един от най-важните ивенти в живота ни си беше сложно и без напластяванията, породени от световната пандемия. И въпреки че сега експертните проучвания показват лек спад по отношение на разходите (в САЩ средният бюджет за сватбено тържество е намалял от 28 на 18 хиляди долара) – най-вече поради факта, че списъкът с гости е драстично редуциран, сватбата си остава една голяма въпросителна почти до самия ден на осъществяването й.

Кого да пренебрегнеш, ако на живо могат да присъстват само 30 души? Как да избегнеш противоречията между двете семейства… да избереш дали да поканиш леля си за сметка на дългогодишен приятел от детинство? Изборът е почти хамлетовски. И дори в прозорец на разхлабени мерки да може да събереш повече хора на едно място, винаги ще си остане съмнението дали някой след това няма да се разболее? Което пък води до неизбежното терзание – да изискваш ли PCR или антигенен тест за гостите, ти и половинката ти ли трябва да покриете разходите за теста на присъстващите?

57

Дори да сте от хората – макар че трудно бихме допуснали подобен сценарий, – за които сватбата трябва да е огледало на традициите с питки, менчета, гайда и гъдулка, хора пред блока и т.н., ще се съгласите, че не просто в XXI век, но през 2021-ва е по-удачно на нея да сте само двамата – в ритуалната зала или в общината, под парещите лъчи на слънцето в Санторини, със закичен бял жасмин зад ушите на може би някой екзотичен малдивски остров. На ваше място бих оставила този момент възможно най-интимен, той би трябвало да е такъв поначало. Ако все пак бабите ви живеят за този миг, а родителите ви искат да пуснат една сълза от умиление, винаги може да разгледате така модерната в последно време опция – livestream на сватбения ден. В по-развитите в сватбената индустрия страни опцията за livestream на сватбения ден не води началото си от първите дни на пандемията с коронавирус. (Последната обаче увеличи дeла на реализираните по този начин тържества многократно!) Времето преди настъпването й обаче се оказа достатъчно, за да позволи на агенции и платформи, ангажирани със сватбена дейност, не просто да обезпечат излъчването от разстояние на сватба, но да подарят на клиентите си пакет от допълнителни опции, които да издигнат лайфстриймът на едно по-високо професионално ниво. Подобни платени платформи ще ви снабдят с ексклузивен продуцент на събитието, ще подсигурят необходимите техника и осветление, неограничен достъп на гости, възможност да излъчвате предварително записани и монтирани видеа, които да превърнат преживяването в много по-интересно за намиращите се на дистанция. Единствената уловка при тях, разбира се, са цените. В зависимост от пакета, на който ще заложите, „режисираната" livestream версия на сватбата ви може да ви струва от 400 до 1800 долара. За базираните на запад от рая на Източна Европа оперират безпроблемно следните платформи:

LOVESTREAM – платформа, която ще ви предостави 3 пакета, между които да избирате според финансите и очакванията си към събитието. С неограничен списък с гости, възможност за няколко изгледа от различни камери към събитието, включена към цената професионална техника за лайфстриймване, допълнителни бонуси като виртуално планиране на сватбата, уеббазирана книга за гости и пожелания, LoveStream бързо набра скорост сред младоженците в условията на „новото нормално".

SIMPLY ELOPED – още една страхотна платформа за лайфстриймване на сватби, която ще ви подсигури с професионален технически екип и така важната за мнозина опция да запишат церемонията за бъдещите поколения.

57

WEDFULY – в колаборация със Zoom, тази уникална сватбена платформа предлага на клиентите си опции за 4 вида сватби – от най-интимни подписвания, до тържества с много гости… пакетите им включват техническо обезпечаване, изработка на персонализиран сватбен сайт и наемане на всякакъв вид реквизит, необходим за бракосъчетанието. За по-пестеливите или тези, които не вярват в добавената стойност на различните екстри, остава свободната, безплатна и в голяма степен DIY алтернатива. Какво ще рече „да направя сам" в контекста на един сватбен livestream? Е, скъпи младоженци, доста повече проучване и индивидуален ангажимент по отношение на обезпечаването. Продуценти ще сте си вие самите или приятел, натоварен със задачата, ще се наложи да наемете или закупите качествено устройство, което да извършва записа, ако не разполагате с такова, ще трябва да тествате предварително осветлението и необходимостта от такова. Имайте предвид и че в някои случаи на по-бюджетна алтернатива няма да се разминете съвсем без такса. Дори да използвате Zoom или Google Hangouts, в случай на повече онлайн присъстващи, ще трябва да си закупите premium версиите на следните платформи.

57

Фотография: pexels.com

ZOOM – Няма работещ човек, който поне веднъж от началото на пандемията да не е ползвал видеоприложението. Безплатната версия на Zoom позволява присъствие на до 100 души и безплатен стрийминг до 45 минути, но ако заложите на него за сватбата си, може да доплатите за premium опция без лимити, която ще ви струва 150 долара на годишна база.

GOOGLE HANGOUTS – Безплатната версия позволява да включите до 25 души, а времето, за радост на юзърите, е неограничено. Ако все пак искате да поканите повече хора, може да се възползвате от ъпгрейдите на платформата, стартиращи от 8 долара.

IG/YOUTUBE/FACEBOOK – може би най-нерафинираната, но бърза опция са лайфовете в трите най-популярни социални мрежи. Във Facebook може да лайфстриймвате до 8 часа – време напълно достатъчно, за да излъчите и най-детайлната сватба. YouTube ще ви позволи да създадете специален канал, посветен на събитието, който впоследствие може да превърнете в своеобразен дневник на семейните milestones, а лайф в Instagram ще ви позволи да споделите с аудиторията си, ако сте инфлуенсър, и да запазите на по-късен етап видеото в highlights, за да му се наслаждавате отново и отново на годишнини.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA