Не, съвършеният уиски шедьовър не е мит

Дестилерията The GLEN GRANT представи в София изключително 60-годишно едномалцово уиски.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 11 октомври 2021

The Dennis Malcolm 60th Anniversary Edition Aged 60 Years дебютира в The Residence Exclusive Club, представено от Максиъм България. Произведението на уиски изкуството The GLEN GRANT 60YO е посветено на сър Денис Малкълм – мастър дистилърът с най-дългогодишен стаж в историята на шотландското уиски и носител на Ордена на Британската Империя OBE.

Скъпоценната течност е бутилирана само в 360 декантера. Дизайнът им е изработен от световноизвестното студио Glencairn във формата на уиски дестилационен висок казан, а изпълнението на всеки отнема повече от петнайсет часа и изисква перфектно ювелирно майсторство. Финалният щрих на ценното уиски е елегантна кутия, изработена от орех с гравиран подпис на сър Денис Малкълм. Всяка изящна бутилка е придружена от Сертификат за автентичност.

57

GLEN GRANT 60YO е изключително рядко уиски. Бутилирано е с алкохолно съдържание от 52,8% така, както е отлежавало в бъчвата, без процес на студена филтрация с цел запазване на уникалните вкусове и аромати. Има наситен цвят на кестен. Носи плодови нюанси и при първа среща с него се усещат нотки на портокал от Севиля. Ароматите плавно преминават в богато разнообразие от плодове и ядки, а вкусът е богат с фин баланс от черен шоколад и карамел. Завършекът е дълъг, с ясно изразен аромат на смокини, фурми и намек на дим.

57

Създателят на този шедьовър е с предопределена съдба. Денис Малкълм е роден в самата дестилерия The Glen Grant в Спейсайд през 1946 г. Следвайки стъпките на баща си и дядо си, той започва работа там на 15 години като чирак, а по-късно се развива и издига до позицията мениджър на вече девет дестилерии в разрастващата се компания. Днешният триумф на традиции, майсторство и отдаденост е Glen Grant 60YO, посветен именно на 60-годишния принос на сър Малкълм. „За мен това е историята на The Glen Grant и моята история, запечатани в бутилка", казва Денис в настоящата си роля на Master Distiller.

"За нас е чест да представим това престижно и вдъхновяващо уиски, което оставя трайна следа в световната история на напитките. Радвам се, че българските уиски ентусиасти са сред избраните да го видят и без капка завист приветствам тези, които ще имат възможност да го притежават и опитат", сподели Владимир Николов от Максиъм България, уиски експерт и основател на Уиски Фест София.

57

Цената, на която малцина ще могат да придобият The Dennis Malcolm 60th Anniversary Edition Aged 60 Years, започва от 25 000 евро. В международните колекционерски среди това изключително уиски събуди силен предварителен интерес и желаещите да го притежават са многобройни. Няколко декантера са предвидени за продажба на търг на аукционната къща Sotheby's в началото на декември, като вторичният пазар на редки уискита през последните години показва възвращаемост на инвестицията, по-висока от тази на златото и други скъпоценни метали.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA