Коледа 2.0: Различните филми, книги и албуми

Не ви трябва алтернативна вселена, за да спрете да чувате тези първи думи: "Oh, I don't want a lot for Christmas"...

26 декември 2023

THE PRINCESS SWITCH 3

Ванеса Хъджинс получи запазено място в ноемврийския списък с премиери на Netflix и се завръща за трета поредна година с The Princess Switch. Този път тя отново ще изиграе принцесата на Белгравия – Стейси, херцогинята на Монтенаро – Маргарет, и нейната странна пънк братовчедка Фиона. Добавете кражба на коледна реликва и разследване по случая и сте готови за интересно филмово преживяване.

LOVE HARD

В главната роля – Нина Добрев. Историята – постоянно изглежда готова за финал, но всъщност тепърва започва. Сценарият – пълен със странна емпатия и доза бруталност около срещите онлайн. Има го съревнованието с членовете на семейството, има коледна музика, има я и необяснимата любов.

КОЛЕДНА ПЕСЕН ПО ЧАРЛС ДИКЕНС

Преди да ме обвините, че обещах малко по-нетрадиционни попадения, а виждате „Коледна песен“ на страниците, имайте предвид следното. Това издание на популярната и обичана история е преразказано от Христина Йотова и предлага прекрасни илюстрации, които ще искате да разглеждате отново и отново. Или да снимате за Instagram.

DASH & LILY

Няма нищо лошо в това да търсите аналог между собствените си връзки и тези на Кари Брадшоу, но Dash & Lily е различната, по-реалистична любовна история, която няма да ви отегчи. Актьорите в нея са съвсем нови лица, саундтракът включва емблематични празнични хитове, баналностите са пречупени през креативната призма на сценаристите, а истинската главна роля е поверена на червена тетрадка. Сериозно!

ТИХА НОЩ, ЛУДА НОЩ

Когато се налага четири поколения от семейството да се съберат под един покрив, логично е да предположите, че нищо няма да се случи така, както се надяват домакините. В превод: проблеми, шокиращи разкрития, изненади, неочаквани гости, но и цяла звездна артилерия, водена от Даян Кийтън, Оливия Уайлд, Аманда Сейфрид и Тимъти Шаламе, много преди цял Холивуд да започне да говори за него.

ПОСЛЕДНАТА КОЛЕДА

За „Последната Коледа“ Емилия Кларк влиза в образа на амбициозната певица Катарина, която работи като елф в магазин в Централен Лондон, но открива съвсем различна гледна точка за живота, когато среща Том (Хенри Голдинг). Декорацията по улиците на британската столица носи колорит, а сюжетната линия просто те хваща здраво за гърлото.

НОВИ МИСТЕРИИ ПО КОЛЕДА

Ако обичате коледните празници, но и (буквално) убийствените мистерии, смятам, че е редно да се запознаем. Макар двете половини на горното изречение да изглеждат в абсолютен дисонанс, те се срещат на страниците на „Нови мистерии по Коледа“, където ви очакват специални криминални разкази на Агата Кристи, Томас Харди, Айзък Азимов, Елъри Куин, О. Хенри и компания. С щипка празничен блясък.

КОЛЕДНИ ХРОНИКИ

Тази луксозна книга с приказки е направена под формата на advent календар, който може да е насочен към по-малката аудитория, но в същото време е истинско бижу за декорацията и настроението у дома. Няма как да замени шоколадовите бонбони за дните от 1 до 24 декември, но натискайте „добави в количката“.

ОБИЧАМ КОЛЕДНИТЕ ЦВЕТОВЕ

Бляскавото настроение е по всички 128 картинки в тази антистрес книга за оцветяване, която можете да откриете както в голям, така и в малък формат. Факт, има детайли, които могат да ви провокират да ударите главата си в стената, но красотата на финала е неописуема. Добре де, възможно е да се опише, но е по-добре да се види с очи.

EVERYDAY IS CHRISTMAS

Поправете ме, ако греша, но коледен албум на Сиа = сбъдната мечта, която сякаш винаги сме имали някъде дълбоко в себе си. Чувствам се длъжен да го препоръчам, защото сладникавият бляскав vibe в него се конкурира умело с музикалните изпълнения. Те са 100% Сиа! Бонус са креативното видео с Кристен Бел към Santa’s Coming For Us, както и денс сингълът Ho Ho Ho.

A VERY TRAINOR CHRISTMAS

Може и да не се разбрах особено добре с All About That Bass, но личният ми фаворит тук безспорно е студийната компилация на Меган Трейнър – A Very Trainor Christmas. Както става ясно от името, това е Коледа през погледа на певицата. Непременно си пуснете Christmas Party! Ще се почувствате толкова спокойни и доволни от реализма в текста.

WHEN CHRISTMAS COMES AROUND

Вторият коледен албум в дискографията на Кели Кларксън не е типичното festive решение, защото още със създаването му певицата иска да бъде максимално релевантен на цялата палитра от емоции. Ясно е, че любовта и топлината не са единственият възможен избор за ноември и декември. Не че ще спрем да слушаме Run, Run Rudolph.

КЛАСИЧЕСКИ КОЛЕДНИ ИСТОРИИ

Въпреки че част от попаденията в това изключително красиво коледно издание се четат трудно, няма такова, което да не си заслужава. Някои са с нов превод, специално направен за селекцията, други за първи път излизат на български, а сред класиците, поместени вътре, са Луиза Мей Олкът, Чехов, Достоевски, Оскар Уайлд, Лев Толстой и др.

I DREAM OF CHRISTMAS

Гласът на Нора Джоунс е синоним на топлота и нежност, а коледният проект I Dream of Christmas включва нейните интерпретации на вечни класики, както и няколко съвсем нови авторски заглавия. Всички те обещават по-уютна и вълшебна атмосфера в сравнение с когато и да било, така че добавете поне две парчета в личния си плейлист. Аз го правя в момента.

MY GIFT

Ангелският глас на Кари Ъндърууд я превърна в безпрецедентна музикална икона. Нейният седми студиен албум и първи коледен такъв излезе още през миналата есен, а освен баладични и леко носталгични песни, в траклиста му откриваме дует с Джон Леджънд и колаборация с нейния най-голям син Исая. Перфектен за снежните зимни вечери, в които, за нещастие, се налага да се прибирате след 5.

Не ни разбирайте погрешно. Харесваме Марая Кери и "All I Want For Christmas Is You". Пускаме си я в началото на ноември и обикновено спираме някъде около средата на януари.

Струва ни се обаче, че много хора определят коледните възприятия като еднообразни. Тази селекция е за тях! И за вас, ако търсите нещо ново.

В галерията по-горе ще откриете изсипана немалко празнична магия. Специално подбрани албуми без усещане за претенциозност и излишен романтизъм. Филми, но не комедиите, в които амбициозна кариеристка се прибира в малкия си роден град и се сблъсква лице в лице с голямата любов от гимназията. Може да са безкрайно сладки, но ги оставяме настрана. Има и книги!

Иначе казано, всичко, което да прочетете, изгледате и изслушате до края на декември. 'Tis the season to be jolly! Или по-скоро ‘tis the season to be different. Fa-la-la-la-la, la-lа-la-la!!!

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA