Защо епилаторът е по-добър от самобръсначката?

Винаги търсим ефикасен начин да премахнем излишните косми, за да се насладим на полите и роклите в гардероба си.

25 август 2022

Някои често прибягват до самобръсначката като най-бърз начин за справяне с окосмяването, но повечето предпочитат да си закупят епилатор, за да осигурят по-дълготрайни резултати. Те прочитат редица мнения за епилатори, преди да се спрат на най-добрия модел, но в следващите редове ние ще разгледаме кой от двата метода на обезкосмяване е по-добър.

МЕТОДИ НА ОБЕЗКОСМЯВАНЕ

Съществуват два метода за обезкосмяване - епилация и депилация. При депилацията косъмът се отстранява само от повърхността на кожата, като фоликулът му остава непокътнат под повърхността. Пример за такъв вид обезкосмяване е бръсненето.

Другият начин за справяне с излишното окосмяване е епилацията. При нея косъмът се отстранява, като това става заедно с корена, което означава, че той няма да изникне отново или ако изникне, ще е значително по-бавно. Такъв вид обезкосмяване е използването на епилатор, кола маската, както и използването на конец за отстраняване на косъмчетата.

ДЪЛГОТРАЙНИ ЕФЕКТИ

Както вече може да предположите, епилирането осигурява много по-дълготрайни резултати, тъй като коренът на косъма също бива отстранен в процеса. Това означава, че косъмчетата ще поникнат не след няколко дни, а след няколко седмици.

При самобръсначките липсата на косми трае едва няколко дни. При този метод космите буквално се отрязват, без да бъде наистина премахнат техния корен или да бъде забавено тяхното появяване по някакъв начин.

епилатори

Разбира се, трябва да отбележим, че процесът на епилиране все пак е леко болезнен и неприятен за някои жени. Всичко обаче зависи от прага на чувствителност и болка, както и от това колко бързо тялото ви ще се адаптира към новата процедура. Обикновено най-неприятна е първата процедура, а чувствителността намалява с всяка следваща, докато накрая дори не усещате издърпването на косъмчетата. Главното преимущество на самобръсначките пред епилаторите е, че при използването им липсва болка.

ПО-ТЪНКИ НОВИ КОСЪМЧЕТА

С течение на времето, а и с натрупването на броя извършени процедури по епилиране, косъмчетата видимо намаляват, а новите са по-меки в сравнение с преди. При епилаторите това не представлява проблем, тъй като връхчетата на новите косъмчета са гладки и новопоникнали.

ЛИПСА НА ЗАЧЕРВЯВАНИЯ

При употребата на самобръсначка, кожата наистина става гладка на момента, но много често по-късно се появяват зачервявания, петна или дори възпаления, с които трябва да се справяте. С епилатора тези неприятни усещания и главоболия липсват.

БЕЗ ВРАСТНАЛИ КОСЪМЧЕТА

Когато ползвате самобръсначка, винаги може да очаквате врастнали косъмчета, особено в зоните, където кожата се трие. С епилатора това не е проблем, тъй като самият корен на косъма е отстранен, той се изгражда изцяло наново, а поникването на връхчето става естествено.

Използването на епилатор носи може би леко болезнено и неприятно усещане, но несъмнено гарантира по-добри резултати в сравнение с тези от самобръсначките. Епилирането обещава мека кожа за няколко седмици и следователно по-малко време, прекарано в премахване на излишното окосмяване - време, което може да прекарате, наслаждавайки се на топлите летни месеци навън.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA