3 healthy рецепти, които носят ухание на лято

Шеф Наталия Рудин готви бързо, лесно и... изцяло с растителни продукти!

Невена Дякова
Невена Дякова 06 август 2023

Фотография: @natsnourishments

Тя е професионален готвач, което в края на дълъг работен ден значи само едно - лесна, бърза, вкусна и здравословна рецепта за вечеря у дома с изцяло растителен произход. Провокирани от забързаното ежедневие и любовта към храната, избрахме 3 рецепти от фийда на шеф Рудин, с които сме сигурни, че ще разнообразите менюто вкъщи.

#1

Продукти:

1 патладжан

3 с. л. кисело мляко

3 ч. л. паста хариса

шепа маринован лук

1 с. л. наситнен магданоз

1 чаена лъжичка заатар

зехтин, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса и междувременно нарежете патладжана по дължина, като дръжките му останат непокътнати. Полейте обилно със зехтин и подправете. Печете обърнат надолу за около 30 минути и след това обърнете за още 10-15 минути до омекване. Изсипете киселото мляко в чиния, подправете със сол и разбъркайте с паста хариса. Когато приключите с „канапето", поставете отгоре вече изпечения патладжан в комбинация със заатар, зехтин, магданоз и маринован лук.

#2

Продукти:

500 г млади картофи

200 г замразен грах

1 лимон

1 скилидка чесън

шепа босилек

шепа мента

зехтин

сол

маринован червен лук

Приготвяне:

Сварете картофите, докато омекнат, след това ги отцедете и ги поставете в тава за печене. С дъното на чаша натрошете картофите, за да създадете назъбена текстура. Полейте ги обилно със зехтин и печете 30-40 минути на 200C, докато станат хрупкави.

Междувременно сварете граха и след това го потопете в ледена вода, за да запазите великолепния му зелен цвят. Отцедете го и го поставете в кухненски робот с лимонов сок, чесън, билки и сол. Разбийте и добавете зехтин, за да направите сместа по-удобна за мазане.

#3

Продукти:

500 г чери домати

1 консерва нахут

шепа босилек

1 блокче сирене Фета

2 с. л. кисело мляко

1 скилидка чесън

сол, черен пипер и зехтин

Приготвяне:

Поставете чери доматите в тава за печене и ги намажете обилно със зехтин и сол. Печете във фурна на 200С за около 20-25 минути, докато омекнат. През това време в кухненски робот разбийте фетата, киселото мляко и чесъна с малко сол (фетата е достатъчно солена, така че не прекалявайте с подправката!). Когато доматите са готови, разбъркайте отцедения нахут и оставете леко да се охлади.

Поставете разбитата фета в чиния, създавайки кладенче, в което да разположите доматите и нахута. Поръсете с босилек и черен пипер за завършек.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA