Тайните на Saltburn

Дизайнерката Софи Канале и вдъхновението й за запомнящите се костюми в лентата.

Тита Найденова 08 март 2024

Фотография: Profimedia

Има филми, за които може да кажем, че се открояват много и ярко, но се забравят лесно. Това едва ли ще се случи с последния филм на Емералд Фенъл – Saltburn.

В това няма нищо изненадващо, защото 38-годишната режисьорка и актриса е израснала в семейството на бижутера Тео Фенъл и писателката Луиз Фенъл. Стремежът към красотата в детайлите явно е пленил и двете дъщери на артистичната фамилия, защото сестра ù Коко е моден дизайнер. Въпреки това не тя е избраницата на Емералд за художник по костюмите за третия си режисьорски филм. Изборът ù пада върху Софи Канале, която получава референция от режисьорката, че екранното действие се случва през 2007-а и това трябва да се усеща толкова елегантно и силно, че да оставя послевкус във всеки един от зрителите. Така както никой от хората, гледали "Талантливият Рипли", не може да забрави облеклото на Гуинет Полтроу и Джуд Лоу.

Канале взема задачата присърце и за няколко месеца изгражда гардероба на водещите персонажи, който до известна степен се превръща в главен герой във филмовата продукция. Затова, когато се концентрира върху всеки от героите, а и върху гардероба на онези 300 статисти, участващи в запомнящата се сцена с партито в дома на семейство Катън, тя залага на рафинирана селекция от брандове.

Няколко седмици след премиерата на филма критиката го поряза, но интересът на зрителите показа, че посоката на Фенъл е правилна. Нарекоха го "Брайдсхед" за TikTok поколението, но дишащ праха от обувките на предишния ù филм – "Момиче с потенциал". Тя успява да снима в някои от най-красивите и аристокртични сгради в Англия, а финалната сцена на филма се развива на парчето на Софи Елис-Бекстър Murder on the Dancefloor. Толкова британски коктейл отдавна не е забъркван, коментират почитателите на Saltburn. Ако все още се чудите дали си заслужава, помислете пак, след като видите някои от "капаните" в продукцията.

МАРГО РОБИ

Красивата блондинка е продуцент на филма и нейният професионализъм впечатлява всички, защото снимките на Saltburn започват седмица след финала на "Барби". "Вместо да се отдаде на заслужена пауза, тя се появи свежа като кукуряк", казват продуцентите.

КЕРИ МЪЛИГАН

Звездата от предишния филм на Емералд е толкова страстен почитател на младата режисьорка, че настоява да се включи и в този. Упорито държи на това да бъде една от първите, които четат сценария и след като приключва с последната страница, казва: "Трябва да изиграя ролята на горката Памела. Тя е пълна развалина!".

РОЗАМУНД ПАЙК

Докато снимат филма, актрисата действително живее в едно от именията, което е основна локация. "В един момент сякаш загубих ясна представа коя съм. Събуждах се в истински замък, а градината можех да обикалям с часове. Така мисля, че се доближих максимално до героинята си."

ПРИНЦ ХАРИ

Прокуденият принц е вдъхновението на Софи за гардероба и излъчването на Феликс (Джейкъб Елорди). "Перфектен за стила му. Разгледах всичко от колежанския му период, че и след това, когато купонясва с приятелите си, и да, Феликс е принц Хари!"

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA