Любовта е сладка с десертите на Анна Стойкова

Отваряме новата книга "Любими бохо десерти", за да се вдъхновим за здравословни сладкиши.

Фотография: PR

Както пише в блога си Veganna, Анна се определя като "мечтател с бохемска душа, влюбен в света, обичащ живота и търсещ магията в малките неща". Затова и новата ù книга се казва "Любими бохо десерти" (изд. Ciela), в която събира на едно място 70 здравословни веган изкушения.

Вероятно много от вас я помнят от участието ù в MasterChef, където сподели своята философия за здравословен начин на живот и хранене, показвайки нагледно лесно приложими веган рецепти. Други пък със сигурност я следват в Instagram (и в личния ù профил, и в този на Veganna), където ежедневно се стреми да вдъхновява всички, които обръщат внимание на това с какво се хранят, и искат да имат попълноценен и щастлив живот. Точно като нея.

В "Любими бохо десерти" Анна предлага рецепти както за всеки ден, така и за специални поводи, които всеки може да пробва, без значение колко опитни сте в кухнята. А и знаем, че една от най-важните съставки е щипката любов, която добавяме към всяко ястие.

Анна Стойкова - Veganna - книга

Освен сладките изкушения, които представя, в книгата Анна споделя и полезна информация за това с какво може да заменим бялата захар и брашното, какво ни е необходимо за приготвянето на най-добрите десерти, и то без да използваме захар, соя и глутен, какво трябва да има в килера си всеки, който обича да приготвя сладкиши, както и техники, хитрини и тайни от своята бохо кухня. А за да се насладим на най-добрите веган десерти по всяко време и с няколко клика през телефона си, книгата е интегрирана с приложението Veganna. И съм сигурна, че дори и да не сте веган, ще се вдъхновите да приготвите нещо сладко и все пак здравословно за любимите си хора. Специално за GRAZIA Анна споделя две от рецептите си в книгата.

Анна Стойкова - Veganna - бисквити

Най-вкусните кукис с изненадваща съставка

15 минути, 12 порции, без соя, без глутен

Tези вълшебни кукис се приготвят само със 7 съставки, отнемат само 5 минути "работа" и 10 минути за изпичане. Високопротеинови са заради съдържанието на една изненадваща съставка, а именно боб, който отговаря за чудесната им текстура и изобщо няма да го усетите! А най-добрата новина е, че всичко се случва в един съд. Препоръчвам ви блендер, защото се почиства най-лесно след това. Просто добавете вода и препарат за миене на чинии и пуснете блендера на висока скорост, за да се почисти сам след това. Изплакнете и – готово!!

СЪСТАВКИ:

300 г сварен боб от консерва
150 г фъстъчено масло
100 г сироп от фурми
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода щипка сол
1 ч.л. ванилов екстракт
50 г шоколадови парченца

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Загрейте фурната на 180 градуса и подгответе тава, като я застелите с хартия за печене. Поставете всички съставки за бисквитките, без шоколадовите парченца, в блендер и разбийте на висока степен. Добавете шоколадовите парченца накрая и разбъркайте. Оформете бисквитките с ръце и наредете в тавата, по желание добавете още шоколадови парченца. Изпечете за около 10 минути или до златисто. Изчакайте да изстинат още толкова време и са готови да им се насладите!

Анна Стойкова - Veganna - тирамису

Чиа пудинг тирамису

10 минути, 1 порция, без соя, без глутен, без ядки

Този чиа пудинг с вкус на тирамису може да се нарече неповторим десерт, който бихте могли да хапвате за закуска. Трите супени лъжици чиа семена, които са в основата му, ще ви заситят и ще осигурят на тялото ви половината от дневния прием на фибри за жени и една трета от дневния прием на фибри за мъже. Да не говорим колко много полезни минерали и витамини се съдържат в тях, като калций, желязо, витамин A и C. Тази рецепта ще обърне представите ви за чиа пудинг. Предизвиквам ви да си я приготвите още днес!

СЪСТАВКИ:

За пудинга

3 с.л. чиа семена
60 мл вода
120 мл растително мляко
1 с.л. какао
1 с.л. кленов сироп
60 мл еспресо
½ ч.л. ванилов екстракт

Топинги
3 с.л. кокосов йогурт
1 ч.л. какао за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

В чашка смесете чиа семената и водата. Разбъркайте с вилица и оставете да набъбнат за около 5 минути. След това смесете набъбналите чиа семена с всички останали съставки за пудинга без кокосовия йогурт. Разбъркайте добре отново с вилица и приберете в хладилник за 2–3 часа. Топирайте с кокосовия йогурт и поръсете обилно с какаото. Да ви е сладко!

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA