Книгите, които да не пропускаме този месец

Предлагаме ви 12 заглавия, които ще ви накарат да се влюбите или пък да изпитате най-големите си страхове.

Ася Иванова
Ася Иванова 26 април 2024

"ЛИЧНАТА СЕКРЕТАРКА НА ЧЪРЧИЛ" (изд. Кръг)

Световният бестселър ни среща с Маги Хоуп, която се превръща в най-известната разбивачка на кодове. Шпионският трилър ни пренася в Лондон през 1940 г., когато Чърчил точно е положил клетва като премиер, а Хоуп кандидатства за работа в администрацията. Достъпът й до Даунинг Стрийт 10 я превръща в мишена, която води до друга мишена – самия Чърчил. Оплетена в мрежа от шпиони, убийства, интриги и семейни тайни, Маги трябва да впрегне ума си, за да разбие сложен код и да опази премиера.

"СГОВОР НА ГЛУПЦИ" (изд. Лист)

Култовият роман на Джон Кенеди Тул следва по петите Игнациус Райли – 30-годишен, добре закръглен любител на хотдога от Ню Орлианс, с магистърска степен по средновековна история. Той живее с властната си майка и ненавижда останалия свят. След като майка му катастрофира, за да ѝ помогне да плати щетите за злополуката, Игнациус трябва да извърши най-върховната обида към себе си – да си намери работа.

"МОМИЧЕТО, КОЕТО ПРОПАДНА В МОРЕТО" (изд. Колибри)

Бестселърът на Акси О е завладяващ преразказ на класическата корейска народна приказка за Шим Чонг. Смъртоносни бури опустошават земите, където Мина е израснала. Народът на Мина вярва, че богът на морето, някога техен защитник, днес е отговорен за всички нещастия. В опит да го омилостивят всяка година те му изпращат по една девица с надеждата  той да срещне "истинската си невеста" и мъките им да секнат. Един ден Мина решава да се жертва и се хвърля в морето вместо избраната невеста. Но дали ще успее да събуди бога на морето от магическия му сън и да сложи край на бурите веднъж завинаги?

"ПРОЛЕТНА МАГИЯ" (изд. ИБИС)

Ако търсите романтична история, която да ви остави без дъх, то "Пролетна магия" е точно това. Романът ни среща с успешната адвокатка Луси Шекспир. Тя е наета от привлекателния предприемач Лаклан Маклийш, който се опитва да запази титлата и замъка си в Шотландия в битка с неговия полубрат. И Луси, ио Лаклан са категорични в смесването на работата с любовта, докато не се срещат за първи път. Колкото и да се опитват да запазят отношенията си делови, пътуванията им из Шотландия, Париж и Ню Йорк, променят всичко.

"НЮ ЙОРК" II (изд. Еднорог)

Издателство "Еднорог" ни представя втора част от историята на един от най-големите градове в света – Ню Йорк. В своя бестселър Едуард Ръдърфърд разказва неговата сравнително кратка, но наситена с извънредно важни събития история под формата на епична сага. Той описва динамичния живот на няколко фамилии, чиито съдби следват възходите и паденията на града, който никога не спи. Сред страниците "срещаме" семейства със "стари пари" и бедни имигранти, надежди и мечти, алчност и корупция – вечните спътници на свободата и възможностите по все по-пренаселените улици на града.

"АДЕЛЕЙД" (изд. Хермес)

Новият роман на "Хермес" е една емоционална история за несподелената любов – за онази, която ни разтърсва, ранява и белязва за цял живот. Сюжетът ни среща с 26-годишната американка Аделейд, която загубва ума си по очарователния англичанин Рори. Двамата привидно имат сериозна връзка, но той често е потаен и дистанциран, не отговаря на съобщенията ѝ, избягва я и променя плановете им в последния момент. Но когато го връхлита неочаквана трагедия, тя е неизменно до него и го подкрепя и въпреки това, той пак я отблъсква и изоставя.

"СЕДЕМ ПРАЗНИ КЪЩИ" (изд. Лабиринт)

"Седем празни къщи" е сборник, донесъл на аржентинската писателка Саманта Швеблин Националната литературна награда на САЩ за преводна литература за 2022 г. Седемте къщи в тези разкази са празни. Някои са опразнени от любов, други – от покъщнина, трети – от хора, спомени, вяра. Както във всички творби на писателката, и тук усещаме невидимото присъствие на нещо зловещо, което ни кара да застанем нащрек: неизречена заплаха, призраците на миналото, тъгата по напразно изживените дни.

"ТАЙНАТА НА ПРИСЛУЖНИЦАТА" (изд.. БАРД)

За Мили Калаудей има само едно правило: Не надничай зад затворени врати! И тя не го спазва, рискувайки страхотната си работа при семейство Гарик, които са я наели да чисти изумителния им мезонет в Манхатън и да готви отбрани ястия. Проблемът е, че Мили никога не е виждала госпожа Гарик, която стои затворена в една от стаите за гости. Прислужницата я чува да плаче и забелязва петна от кръв по белите ѝ нощници, когато пере. Един ден не се сдържа и чука на вратата. Когато вратата се открехва едва-едва, това което вижда, променя всичко...

"АПАРТАМЕНТ 614" (изд. Обсидиан)

Това е един роман за сблъсъка между два свята и интимен портрет на най-култовата звезда, видяна през очите на една обикновена жена. Историята ни среща с камериерката Полин и нейната история с Мерилин Монро. През 1960 г. Полин трябва да почисти апартамент 614 в легендарния хотел "Мейпс" в Рино, Невада. Там тя среща бледата и уморена госпожа Милър, която съвсем не прилича на бляскавата блондинка от филмите и списанията. През следващите месеци камериерката става свидетел на един от най-трудните моменти в живота на Мерилин – снимките на последния ѝ филм в пустинята Невада са изтощителни, а бракът ѝ с драматурга Артър Милър се разпада.

"ПАЯКА" (изд. Ентусиаст)

Ларш Кеплер ни поднася нов смразяващ трилър и злодей, по-брутален от всякога. В "Паяка" действието се развива с главоломна скорост. Юна Лина и Сага Бауер се впускат в ожесточена гонка с безмилостен убиец, но времето, с което разполагат, не е на тяхна страна. Когато броят на жертвите започва да расте, полицията осъзнава, че кръвожадният престъпник им изпраща загадки, които им дават шанс да предотвратят убийствата. Но някак те никога не стигат навреме. Щом успеят да се приближат, случаят се заплита все повече и повече.

"ДИАМАНТЕНОТО ОКО" (изд. Софт Прес)

Новият роман на Кейт Куин е исторически роман, който преплита в себе си реалните събития от живота на Людмила Павличенко и исторически факти за време, което не трябва да забравяме. Известна като Лейди Смърт, Людмила е самотна майка, дипломантка, изследователка и библиотекарка, която остава в историята като най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война с 309 убити врагове. Бройката на повалените от нейната ръка врагове й носи национална слава. Тя е изпратена в САЩ, за да помогне за прокарване на идеята за нов фронт и активна американска помощ във войната.

"АФЕРАТА "КРИСТИ" (изд. Сиела)

Криминалният роман "Аферата "Кристи" разплита мистерията около изчезването на Агата Кристи. Това е една от най-обсъжданите неразгадани мистерии на XX век, която продължава да провокира въображението на поколения любители на криминалния жанр. Какво би могло да се е случило през този период, за който самата Кристи споделя, че „няма спомени“. Мистерията ще разплете не кой да е, а най-неочакваната героиня – любовницата на съпруга на Кристи.

Фотография: Pexels.com; PR

В мрачните пролетни дни любимото занимание на всички любители на книгите е да се отдадат на някое хубаво четиво.

Затова и решихме да ви предложим 12 заглавия, чиито истории имат способността до последната си страница да ви държат с притаен дъх. Някои от тях ще ви накарат да се влюбите, или пък да се замислите дали си заслужава да обичате, пренебрегвайки себе си, други ще ви накарат да се идентифицирате с главния герой и да се впуснете в поредната заплетена мистерия, а от сюжета на трети ще ви побият тръпки. Вижте повече!

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA