Магьосник спечели наградата за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев"

Президентът Росен Плевнелиев връчи отличието.

Ася Иванова
Ася Иванова 27 април 2024

За първи път истински магьосник печели Наградата за Полет в Изкуството. Старбой Айвън е големият победител на 15-тата Официална Церемония по връчването на наградите на Фондация "Стоян Камбарев".

21 годишният Айвън, който е завършен артист от международна величина, вдигна победоносно бронзовата статуетка на художника Кольо Карамфилов, придружена от чек за 10 000 лв! По повод 15-я Юбилей на Фондацията, паричният приз на Наградата за Полет е повече от тройно увеличен и от 3 000 лв., тази година скочи на 10 000 лв. Наградата за Полет в Изкуството беше връчен на младия илюзионист от една емблематична двойка - Почетният член на Фондацията Президентът Росен Плевнелиев и очарователната му съпруга Деси Банова.

"Магията е навсякъде около нас! Аз вярвам в нея и ще дам всичко от себе си, за да я разпространявам, да вдъхновявам и да покажа на всички, че няма невъзможно!", сподели от своя страна Старбой Айвън.

Награди Стоян Камбарев

Церемонията бе открита с емоционална встъпителна реч на Почетния Председател на Фондацията обичаният от всички Президент Петър Стоянов. "Горд съм, че съм един от основателите на Фондация "Стоян Камбарев", защото Фондацията има три неоспорими предимства: първото е, че за всичките тези години продължава да работи без прекъсване в подкрепа на младите таланти. Второ, не просто има една церемония, която веднъж годишно да раздава награди, а целогодишно надгражда, насърчавайки и помагайки на своите лауреати във всичките им проекти и начинания, и трето – въвлича и създава общности около своите таланти!"

Награди Стоян Камбарев

Младият кино-режисьор Теодора Чингарова - Теа грабна другия голям приз на Фондацията - Наградата за кинпо 355 (три- пет- пет). Нейната 5 минутна лента "Само още пет минути" и 223 гласа от публиката й донесоха статуетка и 15 000 лв. за следващата й режисьорска работа. Статуетката бе връчена  на Теа от легендарния британски боксьор, продуцент, холивудска звезда и член на международното жури Гари Стреч. 

Борбата за първото място бе оспорвана. Филмът "Пейо, който нямаше какво повече да каже" на другия финалист в кино-конкурса Джулия Пъстракова също спечели верни фенове. В него участваха звездни актьори като Стоян Радев, Геро и Мая Бабурска. Филип Рот – известният холивудски продуцент, работещ от дълги години в България, даде плакетите на двете финалистки. От името на продуцента на филмите Деси Тенекеджиева и нейната компания NOVA Film, изпълнителният продуцент на петминутните ленти Елени Декидис връчи по 1 000 лв. като символична първа инвестиция за бъдещите филми на момичетата.

Награди Стоян Камбарев

Директорът на Националния Филмов Център Петър Тодоров, изрази задоволство, че подкрепата на филмовата институция вече е традиционна и покани и двата филма, които оцени високо,  да бъдат част от официалната селекция на фестивала за българско кино Златна Роза. 

Лъчезар Кацарски взе наградата в категория "Музика", Изабел Овчарова – Изи - "Литература", Маргарита Стойкова - "Кино".

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA