Най-лесният козунак, който някога сте правили!

Издаваме изпробвана рецепта за това вкусно великденско изкушение.

Ася Иванова
Ася Иванова 03 май 2024

Фотография: Pexels.com

В навечерието на Великден традицията повелява на празничната маса да има вкусен козунак. Всички кулинари знаят, че той не е толкова лесен за направа и затова дори не се опитват. 

Затова и решихме днес да ви предложим рецепта за лесен козунак и да ви разкрием няколко трика как да постигнете един наистина удивителен козунак, без да се налага да имате богат опит в кухнята. Повярвайте ни, изпробвано е!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 - 1,2 кг брашно
280 мл прясно мляко
6 яйца  + 1 жълтък
12 гр суха мая
250 гр захар
100 гр масло или олио 
щипка сол
1 ч.л. ванилов екстракт
1 ч.л. ром (по желание)
кората на 1 портокал
кората на 1 лимон

За намазване и декорация:
1 белтък 
захар

козунак

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

В купичка смесете маята с малко топло мляко и прибавете 1 лъжичка захар и малко брашно, за да се получи каша. Оставете на топло за около 15-20 мин., за да се активира маята.

В друга купа слагаме захарта и настъргваме кората на един портокал и кората на един лимон. Разбъркваме сместта с ръка. 

В отделна купа с миксер разбиваме прясното мляко с 6-те яйца + 1 жълтък. Добавяме захарта и разбъркваме добре. Добавяме ванилията и рома, щипка сол и активираната мая. Разбъркваме добре.

Пресяваме брашното два пъти. В брашното направете кладенче и добавете течната смес. Замесете меко тесто, като постепенно добавяте разтопеното масло. Оставете купата с тестото на топло за няколко часа да втасва, докато удвои обема си.

Леко намаснявате кухненския плот и сложете отгоре тестото. Разделете го на шест топки. Вземете една топка и започнете да разточете на фитил. Повторете още два пъти и с плучените фитили направете плитка. Прехвърлете получения козунак в тава и оставете да втасва. Повторете същото и с другите три топки, за да получите втори козунак.

След като втасат, намазвате козунаците с белтък и поръсете със захар. Сложете ги да се пекат в предварително загрята на 190 градуса фурна. След като се зачервят хубаво козунаците, намалете температурата на 140 градуса и печете още 25 мин. Наблюдавайте ги постоянно, за да не прегорят. Ако е необходимо, ги покрийте с хартия за печене и допечете.

За да запазите готовите козунаци меки, ги напръскайте леко с вода и завийте с чиста памучна кърпа. Оставете да изстинат.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA