Модата в огледалото на едно столетие

Изложбата проследява промяната в облеклото и аксесоарите от средата на XIX в. до средата на XX в.

14 май 2024

Фотография: Държавна агенция "Архиви"

"Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в." е изложба на Държавна агенция "Архиви", която с над 120  снимки и оригинални артефакти проследява промяната в облеклото и аксесоарите в един от най-интересните отрязъци от новата българска история.

Изложба мода

В отделни табла са илюстрирани дамската, мъжката, детската, сватбената, дворцовата мода, аксесоарите, униформите, спортните, плажните и карнавалните облекла, както и прическите през тези близо 100 години. Специално внимание е отделено на известните дизайнери, както и на тогавашните модни инфлуенсъри, сред тях са имената на Лора Каравелова, Султана Рачо Петрова, Дора Габе, Елисавета Багряна.

В изложбената зала на ул. "Московска" 5 може да видите непоказвани досега рокли, официални мъжки облекла и аксесоари от 20-те, 30-те и 40-те години на XX век, като дамски преносим будоар, шапки и кутии за тях, повечето от фонда на големия български историк и писател Симеон Радев и съпругата му художничката Бистра Винарова.

Изложба мода

Изложбата ще бъде достъпна за посетители между 16 май и 15 юни 2024 г. в Изложбена зала на Държавна агенция "Архиви" на ул. "Московска" 5. Тя може да бъде разгледана и в Нощта на музеите и галериите – 18 май, от 17 до 24 ч.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA