"Червената къща" отново отваря врати за култура в София

Ася Иванова
Ася Иванова 07 юни 2024

"Червената къща" - един от символите на културния живот в София, ще отвори отново вратите си за публиката и независимите артисти в града.

"Преоткриването" на пространството на столичната улица "Любен Каравелов" 15 е планирано за тази есен. Зад идеята и реализирането ѝ стои Artvent - компания, която през последните три години се наложи като водещ фактор в създаването, организирането и разпространението на театрални и музикални продукции в страната и чужбина.

От юни е отправена отворена покана за представяне на артистични идеи, които да бъдат включени в репертоара на сцената на "Червената къща" за Сезон 2024/2025.Поканата е отворена за професионални артисти и колективи от различни области на изкуството и има за цел да превърне "Червената къща" в алтернативно и модерно пространство за млади и прогресивни творци. Това е част от новата концепция за развитие на пространството и възвръщането на облика му като значимо място на културната карта на София.

Червената къща

Плановете са сцената да бъде домакин на творчески произведения от различни сфери на изкуството – театър, кино, литература, танц, фотография, видеография, визуални и дигитални изкуства и др. Предвижда се залата да посреща събития в широка палитра от формати и теми от културния и обществен живот.

И в момента "Червената къща" е отворена за организирането на различни събития и вече дори осъществи представяния на няколко книги.

След като през години пространството е отваряло и затваряло врати неколкократно по различни причини, сега идеята е то да бъде "преоткрито", следвайки и желанието на Андрей Николов, споделено в интервю за вестник "Литературен глас". Попитан какво ще се случи с неговите ателиета, той отговаря: "Други ще работят в тях. Аз направих къща не само за себе си".

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA