"Да спасиш Хоуп": невроятната история на малкия Хоуп и неговата спасителка

Гледаме документалния Max Original филм в стрийминг платформата Max.

Ася Иванова
Ася Иванова 26 юни 2024

Фотография: WBD

През 2016 снимка, на която датчанката Аня Рингрен Ловен дава вода на умиращо от глад 2-годишно нигерийче, моментално става viral и всички с интерес следят съдбата на малкото дете.

Аня спасява умиращото момченце и го кръщава Хоуп ("надежда"). То е било изоставено заради обвинения в магьосничество, но когато Ловен го намира, го отвежда в едно от най-големите убежища за деца в Западна Африка - Land of Hope, за да живее заедно с над 90 деца с подобна съдба.

Именно на тази жена и нейната работа е посветен документалният Max Original филм "Да спасиш Хоуп", режисиран от Мартина Войчеховска и Ева Марчиновска. Той вече е достъпен за стрийминг в Max.

"Да спасиш Хоуп" описва стремежа на хуманитарния деятел, като същевременно повишава осведомеността за обвиненията в магьосничество, чрез архивни кадри на датчанката и интервюта с ключови фигури, водени от режисьора на филма и награждаван репортер Мартина Войчеховска, която също така подпомага първата среща между Хоуп и неговата биологична майка.

Да спасиш Хоуп - Max

Но каква е съдбата на Хоуп?

В Нигерия суеверията са част от ежедневието. За хората, живеещи в крайна бедност и без възможност да получат образование, вещерството служи като извинение за редуциране броя на членовете на семейството. Обвинените деца стават жертва на различни видове насилие, оставяни са да гладуват и дори биват убивани. Именно това се случва и с малкия Хоуп. Малкото детенце е било обвинено във вещерство и изоставено. Недохранен, той чака дълго да пристигне помощ.

Да спасиш Хоуп - Max


Режисьори и сценаристи на "Да спасиш Хоуп" са Мартина Войчеховска и Ева Марчиновска, оператори са Олгерд Михалак и Дариуш Шимура, тонрежисьор е Томаш Сикора, редактори са Агнешка Гвязда-Мачадо, Паулина Хайт, Павел Малара, Томаш Брзуски, продуценти са Мартина Войчеховска, Марта Грайета и Ева Марчиновска. Архивните кадри и снимки са любезното предоставени от Аня Рингрен Ловен и Land of Hope.

Документалният Max Original филм "Да спасиш Хоуп" е достъпен за стрийминг в Max.

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA