Лего за възрастни

Сглобяеми къщи със споделени градински пространства провокират създаването на общност, която избира еколгичен начин на живот.

Фотография: ПР

Нидерландската компания Moos хвърли ръкавицата към възрастните почитатели на лего конструкторите, които имат желание, амбиции и хъс да си сглобят къща.

Екипът се стреми да подобрява нововъведенията си в мисията за екологичен начин на живот и актуалното, което представят, е идеята за споделено живеене. Всеки детайл в историята на компанията и развитието ù е вдъхновен от близки до сърцето на основателите вкусове и предпочитания. Така например името Moos идва от песента In the Middle Of Our Street и представя най-ясно идеята им – създаване на общност, в която всеки да се чувства като у дома си. В най-новия проект си партнират с ротердамската компания Concrete и споделят, че амбициите им са изцяло в посока на зелено бъдеще, а сградите, които са на финален етап и много скоро ще бъдат пуснати в продажба, са предназначени за семейства, двойки или отделни хора. Concrete е партньор на Moos от създаването му през 2020 г. и успехът на тандема съвсем естествено ги отвежда към по-мащабен експеримент.

Лего за възрастни - Moos Euterpe

Мoos Euterpe е първият им завършен проект за социални жилища, разположени в Маасланд, малко селце в близост до Ротердам, известно със своята сплотена общност. Архитектурата, проектирана от Concrete, се ръководи от идеята за пространство, което не само внушава значимост и гордост у жителите, но и създава общност, споделяща еднакви цели и вяра в еко живеенето. Състоящ се от 30 жилищни единици, Moos Euterpe предлага истинско разнообразие от апартаменти и студиа. Комплексът се състои от две сгради, разположени една срещу друга. В средата им има градина, чиято мисия е да бъде свързващото и социално сърце на комплекса.

Лего за възрастни - Moos Euterpe

МОДУЛНИ ЖИЛИЩНИ РЕШЕНИЯ

Модулният дизайн позволява голямо разнообразие от типове и размери на корпуса. В резултат на това както отделни лица, така и семейства могат да намерят дом тук. Модулите варират от студиа до къщи с четири спални. Тъй като жизнените нужди на жителите се различават и непрекъснато се развиват, Moos се стреми да предложи опции за персонализиране, без да прави компромис с високите стандарти за качество. Следователно всеки дом с 2, 3 и 4 спални се състои от два модула. Един "основен" побира всички програмирани основни нужди като сън, готвене и пране. Другият е "персоналният", свободно конфигурируемо пространство, което може да се използва изцяло според специфичните нужди на обитателя. С отворената си връзка с верандата външното пространство също се използва максимално.

Лего за възрастни - Moos Euterpe

БЪРЗА, РЕНТАБИЛНА И РАЗГЛОБЯЕМА КОНСТРУКЦИЯ

Строителството на жилищата се извършва в заводски условия, гарантиращи идеални условия за оптимално качество. След това домовете се сглобяват и транспортират до строителната площадка, включително дограми, кухни, бани, облицовки и инсталации. На място модулите са конструктивно свързани и стиковани, а инсталациите следват принципа plug and play. Това позволява бързото и рентабилно изграждане на проекта на Moos, като същевременно се поддържа висок стандарт на качество. Като бонус идва намаляването на отпадъците и улесняването на процеса на рециклиране, което е водещо в мисията на компанията за устойчиво развитие.

Лего за възрастни - Moos Euterpe

СЪЗДАВАНЕ НА ОБЩНОСТ

Основната цел на Moos не е само създаване на висококачествени и достъпни жилища, но също така и консолидирането на общност. Общите части са внимателно интегрирани в цялостния дизайн. Така например жилищните комплекси задължително включват Moos Plein, гостоприемно пространство на входа, където хората могат да се съберат и да споделят времето си заедно.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA