Най-вкусният край на лятото: Боровинков пай с хрупкав крамбъл

В няколко лесни стъпки ви разкриваме рецептата.

Ася Иванова
Ася Иванова 31 август 2025

Фотография: Profimedia

Когато сезонът на горските плодове започне да отстъпва място на есента, в кухнята ни се настанява усещане за уют, аромати на масло и канела, и десерти, които галят сетивата. Ако разполагате с шепа последни боровинки – независимо дали сте ги набрали сами или купили от пазара – не ги оставяйте да се изгубят в хладилника. Вместо това ги превърнете в сочен и ароматен пай, покрит с хрупкав крамбъл.

Днес ви предлагаме рецепта, която съчетава плодова свежест, маслено тесто и златиста коричка – класически боровинков пай с crumble. Перфектен за неделна закуска, следобедно кафе или като уютен финал на вечерята.

Готови ли сте да ухае на домашен сладкиш?

Необходими продукти:

За плънката:
400–500 г пресни или замразени боровинки
100 г захар (или на вкус)
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. царевично нишесте или брашно (за сгъстяване)
1 ч.л. ванилова есенция (по избор)

За основата:
200 г брашно
100 г масло (студено, нарязано на кубчета)
1 с.л. захар
Щипка сол
2–3 с.л. студена вода

За крамбъла (трохи отгоре):
100 г брашно
75 г кафява захар
75 г масло (студено)
1 ч.л. канела (по избор)
Щипка сол

Начин на приготвяне:

1. Пригответе основата за пая:

Смесете брашното, захарта и щипка сол в купа. Добавете маслото и с върховете на пръстите го втрийте в брашното, докато се получат маслени трохи. Добавете студената вода по една лъжица и омесете тесто – не прекалено. Увийте в стреч фолио и оставете в хладилника за 30 минути.

2. Пригответе пълнежа:

В купа смесете боровинките със захарта, нишестето, лимоновия сок и ванилията. Оставете да престои, докато подготвяте останалото.

3. Направете крамбъла:

Смесете брашното, захарта, канелата и солта. Добавете маслото и втрийте с пръсти, докато получите маслени трохи.

4. Сглобяване:

Загрейте фурната на 180°C. Разточете тестото и го поставете в намаслена форма за пай (∅ около 22–24 см). Изсипете плънката с боровинките върху основата. Поръсете отгоре с крамбъла.

5. Печене:

Печете около 40–45 минути, или докато плодовете балонясват, а крамбълът стане златисто-кафяв. Ако краищата на тестото започнат да прегарят, покрийте с фолио към края на печенето.

Сервиране:

Оставете пая леко да се охлади. Поднесете топъл с топка ванилов сладолед или лъжица заквасена сметана.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA