Племето Каро, за което рисунките по тялото са ЖИВОТ, а белезите - СИЛА

Силвия Канин
Силвия Канин 08 май 2020

Тайнственият свят на племената е обект на интерес от хиляди години. Искаме да надникнем в някак скрития им живот, искаме да го разберем и да си обясним как е въжможно да живеят в нашия век, а в същото време да са сякаш някъде в миналото, където нищо не мърда и всичко е свързано с мистични ритуали и причудливи обичаи.

Има едно племе, което впечатлява със своята артистичност, неговото име е Каро. 

Етиопското племе е популярно със своите красиви и сложни русинки по тялото. Бял тебешир, жълт минерален камък и желязна руда са основните материали, които племенните хора използват, за да декорират лицата и телата си. 

karo

В културата на Каро рисунките по телата на мъжете и жените се възприемат като начин за привличане на противоположния пол. Да, красотата е изключително важна за племето. Жените Каро дори я... прорязват в тялото си. Те си нанасят прорези по гърдите, кора или гърба. С тях създават сложни картини от белези и всичко това, разбира се, в името на красотата, както те я разбират. 

Белезите са знак за зрялост и атрактивност.

Мъжете Каро също жертват телата си, но за да покажат колко сила и кураж носят. Ако мъж от племето има белези от прорязвания по гърдите това означава, че е убил враг или опасно животно. Белезите по гърдите се гледат с огромна почит, защото всеки един от тях свидетелства за едно убийсто. Колкото повече белези, толкова повече геройски убийства.Друга привилегия, която имат смелите войни е да носят украшения на главите си, които често се правят от сива или бяла глина и щраусови пера.

karo

Като всяко племе и Каро имат своите странни ритуали. Те практикуват Була или скачане над бик. С този рируал се бележи старта на мъжеството на младите момчета. Те трябва да прескочат редици с говеда шест поредни пъти. Тези, които не се справят са опозорени, а успелите са вече мъже, които могат да се оженят и да общуват със старейшините от клана.

Сякаш не говорим за хора, които живеят в нашето време, нали? Истинате е, че единствените "предмети" от съвременния свят, които Каро използват са пластмасови контейнери за събиране на вода и пушки АК-47, които се превръщат в основено оръжие за защита след разразилите се конфликти в Судан и Сомалия. 

karo

Долината Омо, в която живеят няколко племена, сред които и Каро, попада в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1980 година. 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA