Котките на Ермитажът

Повече от 70 котки обитават мазето и двора на световноизвестния музей

Невена Дякова
Невена Дякова 02 февруари 2021

Появата на четириногите любимци в Ермитажът не се случва вчера или преди няколко десетилетия. Не е и проява на каприз или модерен маркетинг трик, с който управата на музея цели да се хареса на посетителите повече…

Hermitage cat

Истината е, че котки в бившия дворец има от няколко столетия, а първата – дошла от далечна Холандия, била притежание на основателя на Петербург – Петър Велики. Именно през 1745 г. неговата дъщеря Елисавета издава декрет, с който в залите на двореца е докаран огромен брой котки от град Казан – известни с добрите си умения да ловят мишки. В онези години котките се разхождали свободно из залите на двореца и се радвали на особен статут сред своите аристократични „съквартиранти".

Днес мазето на музея приютява „покоите" на неговите четириноги обитатели. Те се радват на спонсорство от страна на големи марки храни за домашни любимци и на частни дарения от посетители, имат си и свой личен прессекретар! Всички до една са кастрирани, а когато навършат определена възраст, биват пенсионирани и осиновени от обикновени семейства, които получават доживотен пас за Ермитажът в замяна на отглеждането им.

От 2011-а досега бива организиран и годишен фестивал, посветен на котките, обитатели на музея, в рамките на който се провеждат конкурс за рисунка и лов на съкровища.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA