Игри на въображението

"Опитвам се да правя творби, които да докоснат и тези, които никога не са стъпвали в музей, галерия или театър", споделя Христиан Бакалов.

08 декември 2021

Текст: Краси Генова
Фотография: Личен архив

Българо-френският артист Христиан Бакалов се завръща с нова концепция за времето и пространството на импресивната инсталация Pure. Представена преди година в музея за съвременно изкуство САМСИ, PURE предизвиква сетивата и въображението отново.

"Всяко произведение на изкуството се развива във времето и всяко пространство, където то бива представено, става част от това развитие. В моето творчество пространството често дава началото на нова идея и начина на нейното споделяне с публиката", коментира Бакалов дни преди срещата с българската публика.

57

Единственият български артист, който е имал шанса да прекара известно време в творческата лаборатория на белгийския гений Ян Фабър, сътворява PURE STEPS ("Чисти стъпки") като част от трилогията Eternia, която изследва човека и неговата концепция за реално и въображаемо. Темата е избрана неслучайно, защото според Бакалов настоящите времена са тест са всеки човек и свободата на неговото възприемане на света, на другия, на самия себе си. Посланието му е надежда, че стъпките в пространството и времето могат да бъдат чисти, освободени от предразсъдъци.

"Опитвам се да правя творби, които да докоснат и провокират еднакво силно и хората, които вече имат интерес към съвременното изкуство, както и тези, които никога не са стъпвали в музей, галерия или театър. За мен е важно артистичният език, с който се изразявам, да достига в дълбочина до сетивата, които оформят идеите ни за реалността. Изкуственият интелект, виртуалната реалност и световните пандемии поставят ежедневно под въпрос качествата, които определят човешкия вид като такъв. Моите потапящи инсталации припомнят забравени от детството вътрешни пространства, в които доверието, въображението и креативността ни карат да чувстваме  всеки един момент като едно малко чудо. Този процес, който се опитвам да стимулирам във всеки индивидуално, е същият, който може да ни обедини в идеята за единност с всичко, което ни заобикаля. От най-малките частици в нас до безбройните Вселени които съществуват, всичко е едно, тук и сега."

57

Артистичният танц на Христиан Бакалов с живота започва след като завършва държавното хореографско училище в София. Следващ предизвикателствата с открито сърце се озовава в Париж, където е поканен да се включи в състава на "Младия балет на Франция", с който гастролира в Европа, Азия, включително и в България. Развитието му като съвременен танцьор и хореограф продължава в Националния център за съвременен танц в Нант, с който се изявява в Европа, Латинска Америка, Африка и Австралия в продължение на осем години. След като става френски гражданин, Бакалов решава да се установи като артист на свободна практика в Париж, което му дава възможност да работи с хореографи, режисьори и визуални артисти като Жером Бел, Робърт Уилсън, Ян Фабър и Иво Димчев, с когото заедно отварят в Брюксел през 2009 година независимото пространството за пърформанс - "Volksroom/Ivo Dimchev". 

Представянето на новия му проект в столичното пространство за срещи и култура – The Steps се случва преди премиерата в Амстердам. Импресивната инсталация PURE Steps ще бъде представена в София, от 9 до 12 декември 2021 г., а билети могат да се закупят тук.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA