Николай Тонков и неговите "цветни полета" пристигнаха във Виена

Истината е, че класическите произведения никога не са били толкова дигитални.

19 май 2023

Фотография: Личен архив

Още от ранни години рисуването е начинът, по който Николай Тонков изразява чувствата и състоянията, през които преминава.

След като завършва Националното училище за изящни изкуства в София, в бурните години на прехода той заминава за Берлин, където в търсене на нови хоризонти и предизвикателства, записва графичен дизайн. Силното чувство за естетика го кара да намери по-близък контакт в комерсиалната част на изкуството, а именно приложната графика.

Николай Тонков

Изразните средства, които използва в графичния дизайн обаче отново се базират на чувство му за стил, цвят и форма.

Как биха изглеждали дигиталните творби на гигантите на модернизма от 20-те години на ХХ век или на художници от по-ранни епохи? Къде е пресечната точка между дигиталния и класическия начин на рисуване? За Тонков развитието на новите технологии не е проблем, а необятна възможност за експерименти.

Ниската резолюция и липсата на дигитална четка при първия iPad не го спират от идеята, че се задава нещо голямо. Рисувайки с пръст върху екрана, той създава първите си творби, а няколко години по-късно технологиите са стигнали желаното ниво за работа.

Николай Тонков

Цветни полета, мощни живописни щрихи, квадратни формати - незабравими изображения. Това са творбите на Тонков. Всичко се върти около цвета, светлината и композицията. Именно изчистените форми, ярките цветове и взетите мотиви от ежедневието им придават разтърсващ ефект, а може би и заради тяхната простота. Изрази, които докосват всеки. Ясно е, че наблюденията му върху заобикалящата го среда надничат далеч зад фасадата.

Тонков преосмисля класическите техники на рисуване по дигитален начин. и успява да размие разделителната линия между дигиталното и класическото изкуство в творбите си, както формално, така и по отношение на съдържанието.

Изложбата "Цветни полета" ще продължи от 3 до 25 май в залите на БКИ "Дом Витгенщайн".

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA