Ще разберем ли кой е Банкси?

Забраниха снимките на първата изложба на мистериозния артист.

Ася Иванова
Ася Иванова 20 юни 2023

Фотография: Profimedia

Банкси е един от най-известните улични творци през последните години. Той е мистерия и до днес никой не знае кой се крие зад този псевдоним.

Артистът нарочно крие личността си, защото иска творбите му да говорят вместо него. Изкуството му е насочено към проблеми като бедността, протестите, войната, свободата. И неговите графити се появяват ненадейно на различни места из града. И макар името да е познато в цял свят, нито възрастта, нито личността му са известни. Има теория, че зад името Банкси се крие музикантът Робърт дел Ная от Massive Attack.

банкси

Днес всичките му творби са събрани в обща изложба на закрито. Това се прецедент за него и се случва за първи път. Феновете му могат да видят графитите му до 28 август в Галерията за модерно изкуство в Глазгоу. 

По-интересното обаче е, че всички вече тръпнат да разберат дали най-сетне мистерията ще бъде разкрита и ще разберат кой всъщност е Банкси. Още повече, че забраниха всякакви снимки по време на изложбната. Това провокира предположенията дали тайната ще бъде разбулена. 

банкси

Изложбата представя най-ранните творби на артиста от края на 80-те години до тези, които са създадени преди месеци. Изложените графити превръщат шотландския град в културна столица на лятото. Билетите за събитието бяха разпродадени за часове.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA