С книга на плажа: 14 заглавия, които да вземем със себе си

Романтика или интригуващи трилъри - изберете сами!

Ася Иванова
Ася Иванова 15 юли 2023

"КОГАТО ЩУРЦИТЕ ПЛАЧАТ" (изд. БАРД)

Авторът на "Планината помежду ни" Чарлс Мартин ни представя вълнуващата история за един мъж с болезнено минало, едно малко момиченце с неясно бъдеще и за общия път към изцелението на сърцата им. И внезапната поява на един пикап за доставки, който за броени секунди ще промени живота и на двама им. Преди всичко това да приключи, непознатият и момиченцето ще открият, че има ред причини щурците да плачат... и че зад ъгъла дебнат чудеса.

"ВЕЧНИЯТ ГРАДИНАР" (изд. Обсидиан)

В края на месец юли ще излезе новото издание на "Вечният градинар" от Джон льо Каре. Историята започва със зловещото убийство на красивата Теса Куейл, чийто обезобразен труп е открит в изоставен джип край езерото Туркана, разтърсва Британската мисия в Найроби, Кения. Нейният спътник и помощник при хуманитарните акции, чернокожият д-р Блум, е изчезнал безследно. Съпругът на Теса - Джъстин Куейл, дипломат от кариерата и градинар любител, започва свой кръстоносен поход, за да намери нейните убийци. 

"КУЛТЪТ" (изд. Colibri)

"Култът" разказва историята на изчезнало момченце, с която ще се заемат Мина Дабири и колегите ѝ. Още в началото на разследването си те откриват в обстоятелствата по случая сходства с други, завършили зле отвличания на деца. И не само това – всичко сочи, че поредният случай няма да е последен. Тогава, за първи път след драматичните събития отпреди две години Мина се свързва с менталиста Винсент. Дали и този път възобновеното им сътрудничество ще бъде плодотворно? Ще съумеят ли да предотвратят нови посегателства над най-беззащитните – децата? 

"СЪВЪРШЕНИ ОСТАНКИ" (изд. Benitorial)

Това е първата книга от бестселъровата поредица за инспектор Люк Каланак, преведена на 17 езика и продала повече от 650 000 екземпляра в цял свят. Той трябва да разкрие убийството на Илейн Бъкстън, а съвсем скоро разбира, че трябва да се надпреварва с времето, за да открие още една преуспяла жена, която е отвлечена от прага на дома си и Каланак преди да е станало твърде късно. Или поне така си мисли… Защото действителната съдба на двете жени е по-ужасяваща от всичко, което Каланак може да си представи.

"МОЛИТВЕНИК" (изд. Лист)

Критиците определят тази история като класическа трагедия, "блестящ роман за невинността и злото". Историята разказва Грейс Щрасер-Мендана, пенсионирана антроположка и богата вдовица от управляващата фамилия на Бока Гранде. В тази измислена република в Централна Америка пристига и североамериканката Шарлът Дъглас, която търси издирваната си от ФБР дъщеря - Марин. Тя е бременна за втори път, но бебето никога няма да види живот, защото е с хидроцефалия. Шарлът трудно понася всичко това и потъва в мъгла от амфетамини, спи следобед, лежи будна през нощта, страхува се от тъмното. 

'ТАЙНОТО ЗАЛИВЧЕ В ХЪРВАТИЯ" (изд. Софт Прес)

Това е поредното романтично бягство, което ни предлага Джули Каплин. Тя ни среща с Мади, която се отправя на няколкоседмично пътуване на яхта в Хърватия. Няма да е точно екскурзия – младата англичанка ще е част от екипажа, ще приготвя храната и ще почиства каютите на гостите, но възможността не е за изпускане. Освен това ще пътува и с братът на приятелката си Нина - Ник, който обаче се оказва пълно разочарование. Докато луксозната яхта се плъзга по вълните, двамата ще трябва да се справят с подводните течения, които неочаквано преобръщат живота им. 

"ЕКСПЕРИМЕНТ "СЪКВАРТИРАНТИ" ПО АМЕРИКАНСКИ" (изд. ЕГМОНТ)

Книгата на Елена Армас ни среща с Роузи Греъм, която напуска добре платената си работа, за да може да се съсредоточи върху тайната си кариера на автор на романтични романи. Заради инцидент у дома й се налага временно да се нанесе в празния апартамент на най-добрата си приятелка, където изненадващо се нанася и чаровния братовчед на Лина - Лукас. Същият онзи братовчед, който Роузи дебне в Instagram...

"КНИЖАРНИЦАТА В АЛЖИР" (изд. Кръг)

Романът на младата писателка Каутер Адими е един красив разказ за Средиземноморието и забравената книжарница "Истински богатства", която ни запознава с някои от големите писатели на своето време: Жан Жионо, Еманюел Роблес, Андре Жид, Гарсия Лорка, Албер Камю и Антоан дьо Сент-Екзюпери. Историята е една композиция в две части – едната в миналото, а другата в настоящето, когато през 2017 г. книжарницата е купена от бизнесмен, който мисли да я превърне в магазин за понички. 

"ЛЯТО В ИТАЛИЯ" (изд. ИБИС)

Интригуващата история ни среща с Ческа Шекспир, която е достигнала дъното. Тя заминава за вила в Италия, търсейки вдъхновение да напише нова пиеса. Но пристигайки, открива, че къщата принадлежи на най-големия ѝ враг – Сам Карлтън. Той е голяма холивудска звезда, чието единствено желание е да се покрие за известно време. Двамата ще трябва да се помирят с миналото. И докато се опитват, колебливото им приятелство прераства в силно привличане...

"ПАРИЖ" (изд. ЕДНОРОГ)

С феноменалния си бестселър „Париж“ изключителният биограф на велики градове Едуард Ръдърфърд ни повежда на вълнуващо пътешествие през славната история на Града на любовта и светлината. Той ни пренася напред и назад във времето, от Средновековието до студентските вълнения от 1968, епичната история смесва триумфи и трагедии, влюбвания, загуби и предателства, бурни страсти и дълбоко скрити тайни. Припомняме си известни събития и срещаме легендарни личности, но най-вече вдъхваме атмосферата на този величествен град.

"ИЗДИХАНИЕ" (изд. Colibri)

В сборникът с разкази "Издихание", читателят ще научи за вратата на алхимика, портал във времето; за един титанов извънземен, студент по анатомия, и за неизбежния край на Вселената; за жизнения цикъл на софтуерните обекти, с които си създаваме емоционална връзка; за избирателното действие на паметта ни и за това, какво би било, ако можехме да записваме всеки миг от живота си; за убеждението ни, че сме пъпът на Земята, и за съмненията ни, че това е така; за съществуването на паралелни светове, в които постъпваме по друг начин; за „призмите“, чрез които можем да поговорим със своя Парааз от някой от паралелните светове и да изберем как да постъпваме в бъдеще.

"В КРЪВТА" (изд. БАРД)

Джак Кар ни предлага един интригуващ трилър, в който се срещаме с бившият тюлен Джеймс Рийс. Той е въвлечен в отмъщението за смъртта на жена, на която е задължен. Жена с връзки с разузнавателните служби ЦРУ и Мосад. Жена, която е мислил, че никога повече няма да види. 

"ПРЕСЛЕДВАЧКАТА" (изд. Benitorial)

Заглавието на тази интригуваща история подсказва срещата ни с красивата, успешна и богата Пайпър, която омайва харизматичния адвокат Лео Дракос. Единственото ѝ притеснение е брачната халка на пръста му. Но Пайпър добре знае, че браковете не траят вечно. Неговата съпруга съвсем скоро разбира за тяхната забранена любов и в отчаянието си трескаво се опитва да изрови нещо, което да използва срещу крадлата, отнела целия ѝ свят. А миналото на Пайпър крие много тъмни тайни… 

"ПАЗИ СЕ ОТ МЕН" (изд. Обсидиан)

С виртуозно умение Меган Абът създава напрежение, от което ще ви побият тръпки. "Пази се от мен" е не само психологически трилър, но и майсторско и предизвикателно изследване на желанието, любовта и отношенията между мъжете и жените. Историята ни среща с щастливо омъжената и вече бременна Джейси и нейния съпруг Джед, които се отправят на първото им пътуване, което се превръща в истински кошмар. 

Фотография: Pexels.com; PR

Бански, добра слънцезащита, ледено фрапе и хубава книга - какво друго му трябва на човек, докато си лежи на плажа?

В един от най-летните месеци от годината списъкът ни от книги отново е препълнен, но новите заглавия отново ни изкушават да добавим някое и друго към него. Признаваме си, докато си лежим на плажа, совен хубав ваканционен роман, имаме нужда и от нещо наистина притаяващо дъха. А какво по-добро от един интригуващ трилър. А от тях имаме в изобилие. 

Вижте в галерията какво чете екипът на Grazia online, докато си лежи на плажа през юли!

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA