Румънски филм на HBO закри Sofia DocuMental

Стрийминг премиерата на "Моят съпруг мюсюлманин" е след месец.

Ася Иванова
Ася Иванова 25 септември 2023

Фотография: HBO

Оригиналният документален филм копродукция между HBO и румънското студио TWO DOC "Моят съпруг мюсюлманин" е закриващото заглавие в актуалното издание на Sofia DocuMental.

Филмът ще има своята стрийминг премиера в HBO Max на 27 октомври у нас и на всички европейски пазари на Warner Bros. Discovery. A създателите на филма и негови протагонисти Даниел и Александра-Лиз Барнути бяха в София за премиерната му прожекция на голям екран у нас на 24 септември.

Sofia Documental

Даниел и Лиз Барнути са млада семейна двойка кинотворци, които заснемат собственото си пътуване един към друг, преодолявайки лични и обществени предразсъдъци. Даниел е млад мъж, приел исляма през 20-те си години, който се жени за Лиз, свободолюбива млада жена от Клуж-Напока, родния му град в Румъния. Очакванията им са безгранични. Той се надява Лиз да приеме това, че той изповядва различна от нея религия, а тя вярва, че Даниел ще я защитава и подкрепя независимо от всичко. Скоро след сключването на брака увереността им е разрушена от антагонистичните им убеждения. Хванати в капана на един объркан свят, Даниел и Лиз трябва да се борят един за друг и за връзката си, дори това да означава да изоставят старото си аз или да отдалечат някои хора от живота си.

Продуцент от страна на HBO е Ханка Кастелицова, вицепрезидент документални продукции за HBO Max, която забелязва проекта им в развитие и вижда потенциал той да стане оригинална продукция на компанията. Това се случва по време на срещи на творци със специалисти от бизнеса, в рамките на DOCU Rough Cut Boutique на Мартичка Божилова, която е и артистичен директор на Sofia DоcuMental, и е още една причина за селектирането на филма за фестивала, провеждан у нас.

Sofia Documental

"Започнахме да развиваме заснетия си материал като проект в рамките на DOCU Rough Cut Boutique през 2018 година, като една от фазите на програмата се случва в София," споделя Даниел Барнути. "Усещаме българите близки не само, защото сме съседи, но и защото смятаме, че имаме много общо като начин на мислене. Мартичка Божилова и Неда Миланова от с програмата Балкански документален център бяха много добра подкрепа в процеса на равитие на проекта. Именно в участието ни там се запознахме с Ханка Кастелицова от HBO, която наричаме 'майка на проекта ни' и така стартира нашето партьорство с HBO, чиято кулминация ще бъде стрийминг премиерата в HBO Max на 27 октомври. Неописуемо е усещането, че историята, която разказваме и посланията ни ще достигнат до хора от много Европейски държави", допълва още той.

"Изключително съм развълнувана да споделим филма си с българска публика. Любопитна съм да разбера как ще го възприемат хората. През личната си история докосваме различни слоеве от живота и емоционалността на хората на Балканите - смятаме, че сторията ни е универсална и очакваме да чуем обратната връзка," казва от своя страна За Лиз Барнути, която за първи път посещава София.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA