Дисни събира всичките си герои за 100-ния си рожден ден

Над 500 приказни герои се събират за късоментражен филм.

Ася Иванова
Ася Иванова 17 октомври 2023

Фотография: Profimedia

Повече от 500 приказни герои оживяват в късометражен филм под формата на любовно писмо до анимационното студио "Дисни" по повод 100-годишнината му.

"Имало едно време едно студио" трае близо 9 минути и показва цифрови изображения, рисунки на ръка и реални кадри. Плод на продължила две години работа, творбата показва 543 персонажа от 85 пълнометражни и късометражни филма, които излизат от картините, изложени в коридорите на американските офиси на компанията, където се събират за семейна снимка след напускането на служителите.

Дисни

"Беше като да наредиш най-големия пъзел в живота си", казва Трент Кори, сърежисьор на това художествено и технологично постижение, което мобилизира повече от сто души, както и бивши аниматори и 40 актьори, завърнали се специално за случая. "Искахме всички герои да изглеждат и да звучат точно както в оригиналните си филми", добавя съавторът Дан Ейбрахам, който за целта използва и неиздаван досега запис на Робин Уилямс. Актьорът, починал през 2014 г., озвучава Джина в англоезичната версия на хитовия анимационен филм "Аладин".

Резултатът е завръщане към славните дни на традиционната анимация, която след "Мечо Пух" през 2011 г. е окончателно заменена от 3D за игралните филми на "Дисни".

"От 543-те героя във филма, около 450 са нарисувани на ръка, с молив върху хартия", казва художникът Ерик Голдбърг ("Аладин", "Покахонтас"), който ръководи 2D частта от продукцията. "Не взехме нищо от съществуващи филми, независимо дали в 3D или 2D, така че беше технически трудно", допълва Голдбърг.

Дисни

По случай юбилея на "Дисни", са предвидени редица прояви, сред които концерти и изложби. Кулминацията е излизането през ноември на анимационния филм "Желание", вдъхновен от класиките на "Дисни".

Пускането на късометражния филм "Имало едно време едно студио" съвпада с датата, считана за основаване на компанията - 16 октомври. Именно на тази дата Уолт Дисни и брат му Рой основават студиото "DisneyBrothers" в един холивудски гараж, подписват решаващ договор за разпространение на своите "комедии за Алиса" - късометражни филми, проследяващи живота на малко момиченце в анимационен свят.

Дисни

Прочутият персонаж на "Disney" Мики Маус се появява едва през 1928 г. в отговор на това, че "Universal" придобива правата върху неговия предшественик, изпадналия в забвение заек Осуалд.

"Това наистина са 100 години, в които поглеждаме назад и казваме "благодаря" на хората, с които сме работили и на нашите фенове", казват от "Disney France", където развлекателната империя стъпва за първи път през 1934 г.

Въпреки всичко калифорнийската компания, която през новия век се насочи към "Pixar", франчайза "Междузвездни войни" и "Marvel", преминава през бурен период, белязан от проблеми като спад на абонатите на Disney+ и съкращения на работни места, на фона на продължаващата стачка на актьорите в Холивуд.

"Във всеки случай филмите на "Disney" намират отклик у всички. Те често са първите, които гледаме в детството. Техните герои и истории са давали много радост и надежда и с малко късмет това ще продължи още 100 години", казва Ерик Голдбърг.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA