Розови облаци превземат Квадрат 500

Националната галерия за пореден път застава зад каузата на фондация "Emprove".

Ася Иванова
Ася Иванова 27 октомври 2023

Инсталацията на Рада Якова в 12 розови облака намери своя нов дом. От 24 октомври до 21 януари 2024 г. тя ще гостува на Квадрат 500.

12 обли обекта от стоманена мрежа в нежни нюанси на розовото, които съчетават усещане за солидност и мека въздушност, кореспондиращи с женската същност - в тази концепция фондацията припознава силата — видима и невидима — която дава вятър в платната, обединява и закриля. Инсталацията олицетворява също подкрепата в обществото и умението да заставаме едни зад други в бурите на живота.

Изложба с розови облаци

Инсталацията поема по нов път след лято, изпълнено със събития и възможност за диалог по обществено-значими теми. Тя изпълни изключително успешно функцията си на обединяващ пункт за стотици посетители на фестивала "Sofia Summer Fest" за досег с каузата на „Emprove", бдейки над защитеното розово пространство за подкрепа и срещи с екипа на фондацията. "Над нас винаги бди по един Розов облак, който крие неподозирана способност. Той е онази скрита мощ, която обединява жените, носейки чувство за подкрепа и защита," споделя авторката Рада Якова.

Изложба с розови облаци

Откриването бе допълнено от имерсивно преживяване в специално помещение. Там гостите могат да усетят разнообразието на деликатната женска сила чрез десетки портрети, създавани в продължение на три месеца под "сянката” на облака от Рада Якова. За пълното потапяне в тях  се погрижиха от Театъра на сетивата с аудио-пътешествието, което пренася в медитативно състояние жените от портретите по време на сесиите им с художничката.

Изложба с розови облаци

Инсталацията "Розов облак" е в подкрепа на фондация "Emprove". За себе си споделя, че е артист, който чрез изкуството търси, осмисля и защитава жените. Стилът ѝ е ярък и запомнящ се, каквато е и самата Рада Якова. Мисията на фондацията е да повишава осъзнатостта към най-ранните прояви на насилие във взаимоотношенията, да променя обществените нагласи, както и да подкрепя жени и момичета, преживели насилие. Дейността й включва публични кампании за ранна превенция и осведоменост, безплатна психологическа и юридическа подкрепа към жени, преживели насилие, коучинг, събития, обучения, групови терапевтични сесии, арт инициативи, както и изграждането на общността "Жените Survivors", която подкрепя други жени по пътя им към промяна и нов живот.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA