18 заглавия, които да прочетем тази Коледа

Нашата селекция от най-интригуващите книги ще ви накара да се влюбите.

Ася Иванова
Ася Иванова 18 декември 2023

"СВЯТ НА КУРИОЗИ" (изд. Софт Прес)

Отново се срещаме с инспектор Гамаш, който ни въвежда в света на мистериозните престъпения и тяхното изкусно разплитане. Луиз Пени разказва поредната заплетена криминална история, която дава отговори за човешката природа и хаотичния свят, в който живеем. Книга, която преплита няколко случая от миналото и настоящето и държи читателя в напрежение до самия финал.

"23 ЛЮБОВНИ ПИСМА" (Stage Hearts)

Яна Борисова, заедно с нейни колеги от "Академията за творческо писане и фантазия" ще ни преведат през текстовете на 23 любовни писма, създадени през последната година. Всяко писмо е абсолютно уникално. Всяко писмо има своя история. Всяко писмо има своя причина и свой адресат. Всяко писмо ще бъде произнесено от различен актьорски глас. Тези уникални произведения са събрани в специално издание, което може да бъде закупено онлайн тук!

"ПРИКАЗКИ НА ШАРЛ ПЕРО" (изд. Апостроф)

Непреходните „Приказки на Шарл Перо“, които от векове омагьосват и малки, и големи, излизат точно за коледните празници в богато илюстрирано издание. Принцове или принцеси, човекоядци или феи, слуги или мелничари, котки или деца – героите в тези истории живеят в един вълшебен свят, който продължава да вдъхновява поколения читатели и разказвачи. Настоящото издание включва първоначалния подбор от приказки, който писателят прави, като сред тях попадат „Спящата красавица“, „Червената шапчица“, „Синята брада“, „Котаракът в чизми“, „Вълшебства“, „Пепеляшка“, „Рике с перчема“ и „Малечко-палечко“.

"ЛЮБОВ ВЪВ ВИСОКАТА ТРЕВА" (изд. Лабиринт)

Клер Киган притежава както никой друг умението да ви потопи само върху няколко страници в свят, населен с хора с разбити сърца, и да ви накара да преживеете като свои всички техни чувства. В сборника си с разкази тя навлиза дръзко в свят на обсебености, предателства и крехки връзки, където мечтите, спомените и странното съчетание на обстоятелствата имат неочаквани последици за всички засегнати.

"КОЛЕКЦИОНЕРА" (изд. Хермес)

Криминалният роман ни представя заплетената история на генерал Чезаре Ферари, който разследва мистериозното убийство на южноафрикански корабен магнат и кражбата на ценна картина. Той намира съюзник в лицето на брилянтен хакер и професионален крадец - красивата датчанка Ингрид. Именно тя е откраднала произведението на изкуството, което вече е в ръцете на Колекционера. Липсващият шедьовър се оказва основна нишка от конспирация, която цели да доведе света до ръба на ядрен апокалипсис.

„НЕЩАСТНОТО НАЧАЛО“ (Поредица от злополучия 1) (изд. Benitorial)

„Нещастното начало“ разказва за нерадостната история на три деца, които нямат никакъв късмет. Очакват ги среща с алчен и противен злодей, дрехи, които причиняват сърбеж, студена овесена каша... Въпреки че са очарователни и умни, животът на Вайълет, Клаус и Съни Бодлер е изпълнен със страдания и мъки. Още от първите страници на книгата, та чак до края, бедите ги дебнат на всяка крачка. Цялата тази работа звучи ужасно, но всъщност говори съвсем отчетливо за важни теми като борбата между доброто и злото, любовта в семейството, тъгата и смъртта, подкрепата между братята и сестрите и щастието, което винаги могат да бъдат те един за друг.

"ОТПРИЩЕН ГРОБ" (изд. Колибри)

Робърт Галбрейт, псевдоним на Дж. К. Роулинг, ни среща за седми пореден път със страхотния детектив Корморан Страйк. Както и предишните шест романа, новата книга вече е на върха на всички класации за най-продавани книги в света. Този път с детектив Страйк се свързва разтревожен баща, който иска да спаси своя син аутист, който се е присъединил към религиозна общност, която стои зад финансови изнудвания, унизително третиране на последователите, физическо и сексуално насилие, необясними смъртни случаи.

"КРАЛЯТ НА ПЛАНИНАТА" (изд. ЕМАС)

Андерш де ла Моте е едно от най-разпознаваемите имена на скандинавския криминален жанр. Той започва нова смразяваща поредица с „Кралят на планината" и първият случай на детектив Леоноре Аскер. Своенравната инспекторка повежда разследването на отвлечена дъщеря на влиятелно семейство в Малмьо и нейният приятел. Скоро той е открит мъртъв, но искания за откуп няма...

"ПРИТЧА ЗА СЕЯЧА" (Оrange Books)

Написан преди повече от 30 години, "Притча за сеяча" изненадва с предвижданията си за общественото развитие, елементи от които по смущаващ начин съвпадат с днешната действителност. Историята ни среща с 15-годишната Лорън Оламина, която трябва да убеди всички в правотата си, за да успее да защити любимите си хора от надвисналите нещастия, които малката общност упорито пренебрегва и омаловажава.

"НОЩТА ПРЕДИ КОЛЕДА" (изд. Софт Прес)

В нощта на Бъдни вечер, когато всичко е притихнало, чорапчетата за закачени над камината и у дома греят единствено празничните светлинки на елхата, животните се подготвят да посрещнат най-важния гост в дома си. Някои вече блажено спят, сгушени в топлите си завивки, и сънуват приказен бал и танци с лешникотрошачи. Но едно зайче не притваря очи, а се взира в снежния пейзаж навън и наостря уши, за да улови мелодия като никоя друга - празничния звън на шейната на Дядо Коледа.

"ПОРТАТА НА ПРЕДАТЕЛЯ" (изд. БАРД)

Лондонският Тауър е непревземаем. Добре охраняван. Сигурен. Дом на най-прочутите скъпоценности на света. Но веднъж в годината лондонската полиция трябва да проведе най-тайната операция – да транспортира Скъпоценностите на короната през Лондон. Но тази година всичко ще се промени. Защото гениалният престъпник Майлс Фокнър е решил да извърши най-дръзкия обир в историята – и тъй като разполага с вътрешен човек, всички шансове са в негова полза.

"СТРЕЛЕЦЪТ" (изд. Обсидиан)

Поредният роман на Паулу Коелю ни среща с най-добрият стрелец с лък в Япония - Тецуя, който живее в уединено село и вече се занимава единствено с дърводелство. Но когато един амбициозен младеж го открива и предизвиква на двубой, майсторът му доказва убедително, че съвършената техника не води до победа – нито в стрелбата с лък, нито в живота. Момче от селото, станало неволен свидетел на състезанието, е пленено от древното изкуство на стрелбата с лък и моли учителя да сподели уменията си с него.

"МЕЖДУ ДЕЙСТВИЯТА" (изд. Лист)

Последният роман на британската писателка Вирджиния Улф излиза в ново издание, благодарение на издателство "Лист". В този роман, също като великия Шекспир столетия по-рано, тя тълкува живота като представление, в което всички сме участници. Главното действие се развива в провинциална Англия в навечерието на Втората световна война. Всичко се случва в един-единствен ден в къща, където вечерта ще има представление. Сюжетът на поставяната пиеса се преплита със сюжета на романа и заради това някои изследователи го разглеждат и като театрална литература.

"ГОСПОЖИЦА БРИДЖЪРТЪН" (изд. ИБИС)

Понякога се влюбваш точно в човека, в когото мислиш, че трябва... Или пък не. И точно това се случва с главната героиня Били Бриджъртън. Всички очакват тя да се омъжи за един от братята Роуксби. Двете семейства са съседи от столетия и се очаква тя да стане жена на Едуард и Андрю, с който е израснала. Има само един Роуксби, когото Били не харесва, и това е Джордж. Той е арогантен, дразнещ и двамата не могат да се понасят… Докато той не я спасява и между тях започват да прехвърчат друг тип искри...

"АЗ СЪМ БОГ. ТИ СЪЩО!" (изд. Ентусиаст)

Специалистът по личностно развитие и успешен автор на над 28 книги за самопомощ Лиз Бурбо разказва на читателите своята лична история. Изданието има за цел да помогне на всеки да открие своята свръхчовешка енергия, която неуморно го води към живота, изпълнен с повече любов. В книгата Бурбо показва много аспекти от семейния и емоционалния си живот, от интимните и сексуалните си връзки, от следването и кариерата си, като не забравя и финансовите си успехи и провали. А какво по-обогатяващо от това да опознаеш себе си чрез някой, който не се страхува да се разголи по този начин?

"УБИЙСТВО НА ЕДНА ДАМА" (изд. Еднорог)

Британската криминална класика ни пренася в един зловещ шотландски замък, където се случват на пръв поглед невъзможни и необясними убийства. С разследването им се занимава доктор Юстъс Хейли, аматьор-детектив, който трябва да разбере кой е убил госпожица Мери Макгрегър. Тя е загинала в своята стая, която е била заключена отвътре, прозорците също. Как е възможно някой да проникне тук и да я убие? Още повече, че тя е позната като изключително мил и добър човек. В процеса на разследването става ясно, че това съвсем не е така. Междувременно нови необясними убийства допринасят за все по-зловещата атмосфера в замъка.

"ЖЕНИТЕ ОТ ШАТО "ЛАФАЙЕТ" (изд. Кръг)

Световният бестселър ни среща с героя на маркиз Дьо Лафайет – герой от Американската и Великата френска революция и един от бащите на западната демокрация, и три удивителни дами - неговата съпруга и най-голяма подкрепа Адриен дьо Лафайет, нюйоркската светска дама и филантроп Беатрис Чанлър и учителка и скулпторка, превърнала се в спасителка на еврейчета в окупираната от нацистите страна през Втората световна война, Марта Симон. Умело преплитайки тези три изключителни истории, Стефани Дрей изгражда разтърсваща сага за женската сила и смелост, за любовта и дълга, за справедливостта и свободата във всичките ù форми.

"ОГНЕНИ ПРИЛИВИ" (изд. БАРД)

Изданието на БАРД е поредният криминален роман Джеймс Ролинс, който ще ни държи в напрежение до последната страница. Международна изследователска станция в Коралово море се озовава в капан по време на геоложка катастрофа, която предизвиква силни трусове, смъртоносни цунами и вулканични изригвания. За да предотврати края на света, "Сигма" трябва да открие тайна, заровена в сърцето на планетата.

Фотография: Pexels.com; PR

Празничните дни са най-страхотното време, в което да се сгушите на дивана и да се потопите във вълшебния свят, който ни предлага една страхотна книга.

Независимо дали ще заложите на стоплящи сърцето класически коледни книги, ще се отдадете на четене на вълнуващи истории с малкото си дете, или ще предпочетете да се усамотите със спиращ дъха трилър, има книга за всеки в нашия списък с най-добрите заглавия, на които да се насладите на този празничен сезон. А защо не и да заложите на такъв подарък за Коледа?! Защото вълшебството на една книга е всичко, от което имаме нужда в този забързан свят.

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA