Пол Нюман: Необикновеният живот на един обикновен човек

Какво разкриват дъщерите му за неговата биография и защо той се опитва да скрие някои тайни?

Тита Найденова 03 януари 2024

Фотография: PR

Когато на голям екран се появява превърналият се в холивудска класика екшън "Хладнокръвният Люк" (1967 г.), звездата в него – синеокият красавец Пол Нюман, е на 41 години. За всеобща изненада, все още неуверен във възможностите си, но упорито криещ тази съмнителност, любимият ментор на Том Круз (с когото си партнират двадесет години по-късно в "Цветът на парите") е напът да преобърне живота си в професионален и личен план.

И досега "Хладнокръвният Люк" се свързва с рестартирането на Пол Нюман и превръщането му в последната холивудска звезда, както дръзна да го нарече в авторския си документален филм Итън Хоук. Продукцията, която разказва съвместния му живот с втората му съпруга – актрисата Джоан Удуърд, и която се излъчва по HBO Max, стъпва върху автобиографията на актьора, наречена "Необикновеният живот на един обикновен човек".

Най-сетне на родния книжен пазар се появява и българското издание на предизвикалата много и разнообразни реакции книга, благодарение на издателство "Книгомания". Тази на Пол Нюман стъпва върху интервю с негов близък приятел – сценариста Стюърт Стърн, с когото най-красивият синеок актьор в Холивуд започва да прекарва време в периода от 1986 до 1992 година в опити да сглоби пъзела на живота си. В началото започват да преговарят важните моменти в него, записвайки всичко на лента, която Стърн сваля на хартия и започва да подрежда хронологично. Това, което в началото е звучало като амбициозен план, обаче изненадва самия Нюман с откровенията и неизговорените досега тайни и истини на висок глас и той решава да унищожи една част от записаното, а оцелялото след гневната му реакция заключва в мазето на семейната къща. Няколко години след смъртта му една от дъщерите му, която е автор на предговора на изданието (другата дъщеря е автор на епилога), открива ценното съдържание и заедно с решението на всички наследници във фамилията Нюман-Удуърд пристъпват към издаването на необикновените мемоари. Най-вече заради формата, в която са организирани, защото откъм противоречивост и скандалност светът вече е виждал почти всичко. И може би магнетичната част на т.нар. автобиография е по-скоро опитът за отсъствие на его, отколкото неговата манифестация.

"През септември 1986 – годината, когато баща ми се зае с този проект, в статия в The New York Times го описаха по следния начин: "Строен, висок метър и осемдесет". Автор на клюкарската рубрика в New York Post възрази: "Всички, срещали лично Пол, твърдят, че ръстът му е метър и осемдесет само ако е на високи токчета". И предложи облог: "По 1000 долара за всеки сантиметър над метър седемдесет и три, при условие че ръстът на Пол Нюман се измери на бос крак. Ще даря парите за благотворителна кауза по избор на Нюман или за кампанията на негов любим политик". Татко не пропусна възможността да се задържи в клюкарската рубрика. Вдигна стократно мизата и си купи гравитационни ботуши, та при премерването да виси надолу с главата. Доколкото ми е известно, сюжетът приключи дотук. С почти стопроцентова сигурност можем да твърдим, че през 1986 г. ръстът му беше 178 см – ни повече, ни по-малко. И двата вестника грешаха. Той беше почтен човек. И държеше на личното си пространство. Когато даваше интервюта, винаги се чувстваше неловко. Струва ни се странно, че татко изобщо прие идеята за книгата, която сега държите в ръцете си." Истина е – тази книга е странна, както е и необичайно решението на Пол Нюман да извади на светло много от различните версии за самия себе си. Светът познава масовата – холивудската звезда, която владее до съвършенство таланта да бъдеш готин и балансира умело със славата и почитателките си, често прекрачвали прага на доброто възпитание. Семейството му познава донякъде лишената от преструвки версия на Нюман – младеж, отраснал в немарливо към постиженията и мечтите му семейство, което оставя болезнени следи в увереността му.

Пол Нюман

Много стереотипи ще бъдат разбити, докато разлиствате страниците на тази автобиография, и със сигурност ще се съгласите, че тя е наистина необикновена, но въпросът, който ме вълнуваше, докато я четях, бе – доколко обикновен е Пол Нюман. Защото в онзи период от живота му, когато на екран излиза "Хладнокръвният Люк" и го прави истинска кинозвезда, обикновеният човек на име Пол се загубва в лабиринта на Нюман. И такова е усещането от цялата книга. Изпуснал фокуса си, той се поддава на всичко онова, което не е чуждо и днес на хората, усетили фалшивите криле на славата – пари, възможност, изкушения, алкохол и наркотици. До такава степен, че никога не прави опит да изгради стабилна връзка със сина си Скот (който умира от свръхдоза наркотици и до края на живота си Пол се самобичува за това), изневерява на иначе любимата си втора съпруга актрисата Джоан Удуърд и живее с чувство на вина за краха на първия си брак. Силно пристрастен към увлечението на баща си към алкохола, Пол Нюман признава, че пие по една каса бира на ден, към която прибавя и няколко чаши уиски за аромат. Неуверен във възможностите си, започва да си обяснява успеха и славата с факта, че Джеймс Дийн умира твърде млад и оставя свободно място, което той заема почти случайно и донякъде наследява по инерция звездния статус. В този противоречив момент се появява красавицата Джоан Удуърд и го изненадва както с откровеността си (същият ефект има тази откровеност и към медиите), така и с желанието за секс. Без свян двамата признават, че до голяма степен връзката им се крепи на него. Както казва в интервю мадам Нюман: "За да е добър сексът, трябва да се прави, а не да се говори за него". Дълго време Удуърд признава, че истинската ù кариера е да бъде съпруга на Пол Нюман, въпреки че тя е актрисата в семейството, която получава първа престижната статуетка "Оскар" за "Трите лица на Ева" (1958 г.), когато все още нямат деца. Впоследствие се появяват и те, а Пол започва да флиртува открито с някои от партньорките си. Мъдростта на Джоан и способността ù да управлява семейния кораб са причината двамата не само да издържат всички предизвикателства на една филмова двойка в Холивуд, но и да бъдат наречени "последната холивудска двойка". Изглежда, че през цялата си филмова кариера Пол прави най-доброто, за да изпълнява съвършено магнетичния образ на Пол Нюман – холивудската звезда, но дали се е справил добре с това, ще откриете само на страниците на тази необикновена автобиография.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA