Сериалите, които да гледате, ако сте влюбени в "Истински детектив"

Даваме ви девет заглавия, които ще завладеят сетивата ви и ще искате още!

Ася Иванова
Ася Иванова 26 януари 2024

Когато мистериозният сериал "Истински детектив" прави своята премиера през 2014 г., той незабавно се превръща във феномен, спечелвайки одобрението на критиците и огромни рейтинги за HBO. 

Имаше нещо специално в начина, по който елиптичното писане на създателя Ник Пицолато се комбинира с поразителната режисура на Кари Джоджи Фукунага в този първи сезон. А изпълненията на Матю Макконъхи и Уди Харелсън, които играят двойка детективи от отдел "Убийства", разследващи една и съща поредица от убийства в две различни времеви линии, са повече от завладяващи. Вторият и третият сезон, също написани от Пицолато, не събраха същата широка оценка, но четвъртият сезон се очертава да върне старата слава на "Истински детектив". 

Истински детектив, сезон 1

Преди броени дни бе и премиерата на новия сезон с Джоди Фостър и Кали Рейс в главните роли, и обещава нещо наистина запомнящо. Признавам си, голям фен съм на сериала, и нямам търпение до появата на новия епизод, който HBO Max пуска всеки понеделник. Ако и вие сте като мен, може да заредите настроението с предишните три сезона (ако все още не сте ги гледали). Ако обаче вече сте се запознали с всеки един от тях, има също толкова мистериозни и завладяващи сериали, които може да гледате междувременно. Eто кои мистерии не са за изпускане:

"МЕР ОТ ИЙСТТАУН" (HBO Max)

Мер от Ийсттаун

Фотография: HBO

Това е още един интригуващ сериал, който разказва историята на убийство в малък град, а в ролята на детектива Мер влиза не кой да е, а самата Кейт Уинслет. Уникалната й игра и страхотният сценарий са нещото, което превръщат историята в най-приятния, завладяващ драматичен минисериал от последните пет години насам. Подобно на "Истински детектив: Тъмната страна", историята се развива на отдалечено място. По подобен начин се съсредоточава около авторитетна жена с лични проблеми и отчаяна нужда да се докаже пред общността и другите, които се съмняват в нея.

"ОТВОРЕНИ РАНИ" (HBO Max)

Отворени рани

Фотография: HBO

Ако все още жадувате за мистериозни убийства в малкия град, където фокусът е драматиният личен живот на детектива, изгледайте този минисериал, базиран на дебютния едноименен роман на Джилиан Флин. Действието се развива в малкото американското градче Уинд Гап. Там е намерено тялото на мъртво момиче, а малко след това изчезва и друга ученичка на нейната възраст. Камил Прийкър (Ейми Адамс), репортер от Сейнт Луис, е изпратена от главния си редактор в Уинд Гап, за да отрази историята. Причината е, че самата Камил е родом оттам. Сериалът проследява не само разследването на Камил по случая с убитите деца, но и борбата й със собственото минало в малкото градче. Минало, което се е опитала да загърби, но което се е впило във всеки сантиметър от кожата й.

"УБИЙСТВОТО" (HULU)

Убийството

Фотография: HULU

Подобно на "Истински детектив", "Убийството" също се върти около двойка детективи, които имат фундаментална разлика в подхода си, като същевременно балансира уравнението на пола, като има главна жена детектив. Главното действие се върти около убийството на местно момиче и се потапя дълбоко в заплетена политическа конспирация, която изглежда е в основата на убийството. "Убийството" е мрачен сериал, който тлее върху нещастието на двамата водещи детективи, докато се заплитат в мръсотията и калта на една корумпирана система.

"ЗЛОКОБНА НОЩ" (HBO Max)

Злокобна нощ

Фотография: HBO

Когато излиза "Злокобна нощ" през 2016 г., е определян като новият "Истински детектив". Сериалът разказва за една наистина злокобна нощ, в която младият Назир Кан, студент от пакистански произход, момче от добро семейство и второ поколение американец, взима таксито на баща си, за да отиде на купон. В таксито обаче се качва красива млада жена, която го завежда в своя дом. Няколко часа по-късно Назир се събужда и открива своята нова приятелка цялата в кръв и в ужас хуква навън с оръжието на престъплението. Той е обвинен в убийство, което твърди, че не е извършил. Никой обаче не му вярва. Резултатът от процеса изглежда предрешен, преди да се появи адвокат-чудак Джак Стоун (Джон Туртуро), който поема случая му.

"ДРУГИЯТ" (HBO Max)

Другият

Фотография: HBO

Друга криминална психологическа драма, която обаче ни отвежда в свръхестествена посока. Убито е младо момиче, а очевидният виновник е семейният треньор на Малката лига Тери (Джейсън Бейтман). Има неопровержими доказателства срещу него, докато не започват да умират и други хора, при изключително съмнителни обстоятелства. В този момент детективите са принудени да се вслушат в странните теории на частния и ексцентричен детектив Холи (Синтия Ериво). Постепенно мистерията се разплита и успява да изненада мнозина. Вече е готов и вторият сезон, но така и не се стига до неговото заснемане. 

"ПАДЕНИЕТО" (Netflix)

Падението

Фотография: Netflix

В "Падението" отново се срещаме с жена-детектив, която е по петите на поредния убиец. В ролята на Стела Гибсън е Джилиан Андерсън, а убиецът (Джейми Дорнан) се оказва, че има повече от една жертви. Сериалът разказва по-скоро за отношенията на котка и мишка между тях двамата, отколкото за двама детективи, които се опитват да разкрият случай. Въпреки това, мистерията е повече от завладяваща.

"ХАНИБАЛ" (PRIME VIDEO; AMC+)

Ханибал

Фотография: AMC+

Ако търсите сериал, който не е като никой друг, който сте гледали досега, опитайте с "Ханибал" на Брайън Фулър. В главната роля влиза Мадс Микелсен, като най-известния психиатър Ханибал Лектър. Сюжетът на лентата разказва за профайлъра на серийните убийци Уил Греъм (Хю Денси), който работи за ФБР. Той се отличава с оригинално мислене и способност да симпатизира на психопатите, така че да се приближи максимално до тях и да разбере причините, които ги карат да извършват ужасни дела. Той работи със специален агент Джак Крауфорд и общите им усилия дават резултат, докато не се появява сложен за разгадаване убиец. Уил Греъм търси помощ от д-р Ханибал Лектър – най-интелигентният психиатър в страната. Уил и Ханибал създават уникална връзка и няма случай, който да не могат да разрешат.

"УБИЙСТВО НА КРАЯ НА СВЕТА" (HULU; FX)

Убийство на края на света

Фотография: FX

Ако търсите друга нова мистерия за убийство, развиваща се в Арктика, минисериалът от края на 2023 г. "Убийство на края на света" е точно това. Главната роля в поверена на Ема Корин, позната от "Короната" (като Дарби Харт). Тя е детектив-аматьор и хакер, който заедно с още осем непознати е поканена на ритрийт на отдалечено и прекрасно място. Поканата идва от един милионер (Клайв Оуен). Един от останалите гости е намерен мъртъв и Дарби ще трябва да впрегне всичките си умения, за да докаже, че това е убийство, преди убиецът да вземе следващата си жертва.

"ФОТРИТЮД" (HBO Max)

Фортитюд

Фотография: HBO

Ето още една поредица психологически трилър, която се развива в Арктика, в малкото и на пръв поглед спокойно градче Фортитюд. Когато обаче е извършено жестоко престъпление, разследването и откритията покрай него се оказват зловещи. Може би това е сериалът, който най-много се доближава до "Истински детектив: Тъмната страна", тъй като отново историята ни отвежда до изолирано изследователско съоръжение.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA