14 книги, които да прочетете, ако сте сами на Св. Валентин

Предлагаме ви една селекция от заглавия, които ще ви накарат да се впуснете в поредното страхотно приключение.

Ася Иванова
Ася Иванова 14 февруари 2024

"ВСИЧКИ ПЪТИЩА ВОДЯТ КЪМ ТЕБ" (изд. ИБИС)

Мариана Запата ни предлага една красива история за любовта, загубата, новото начало и силата да продължиш напред. Тя ни среща с Aврора де ла Торе, която е решила да загърби миналото си, да избяга от света на шоубизнеса и музиката, на които е била отдадена години наред, и да започне живота си наново. Тя е избрала да се завърне в родния Пагоса Спрингс, където се надява да излекува разбитото си сърце, да поднови стари приятелства и да намери спокойствие. Това, което не е очаквала, е да срещне човек като Роудс….

"МЯСТО ЗА ЩАСТИЕ" (изд. Софт Прес)

Хариет и Уин са перфектната двойка още от колежа. Неразделни като сол и пипер, като мляко и мед, като омари и Мейн… Докато не се разделят. Изминали са пет месеца, откакто не са заедно, но все още не са казали на най-добрите си приятели. Не могат да го направят ― не и сега, когато всички са в любимата вила, където от години прекарват своите ваканции. За една седмица Хариет и Уин трябва да се преструват, че все още са заедно, но колко трудно може да е да се преструват само за седмица?

"ЛЮБОВ И РАЗРУХА" (изд. Обсидиан)

"Любов и разруха" е роман, вдъхновен от драматичната съдба на една жена със смели мечти и визия, музата на Хемингуей в годините, когато той става литературна легенда. Историята ни среща с Марта Гелхорн, която се влюбва в Ърнест Хемингуей, още преди да го споходи голямата слава. В мига, в който той става известен обаче, Марта вече не се чувства равностойна и решава, че не иска да е бележка под линия в биографията му и го напуска. Това разбива сърцето му, но я обрича да бъде неговата муза до края на дните му.

"ЛЮБОВ ВЪВ ВИСОКАТА ТРЕВА" (изд. Лабиринт)

Сборникът "Любов във високата трева" ни предлага поредица от кратки разкази, от които прозира интригуващ мрак. Клер Киган ни поднася един свят на обсебености, предателства и крехки връзки, където мечтите, спомените и странното съчетание на обстоятелствата имат неочаквани последици за всички засегнати, а всеки край е повече от неочакван.

"ЛЮБОВ НА СЛЯПО" (изд. Апостроф)

Лорън Лейн е известна със способността си да създава омагьосващи любовни сюжети и "Любов на сляпо" не е изключение. Нейният роман ни среща с безнадеждната романтичка Грейси Купър, която с всички сили се опитва да запази завета на баща си и магазина за шампанско, който той й оставя. Това я изправя срещу невероятно красивия, но изключително арогантен Себастиан Андрюс, който иска да купи магазина и на негово място да построи небостъргач. Междувременно тя се влюбва в мъж, който никога не е срещала, докато враждебните искри между нея и Себастиан разпалват неподозирани чувства...

"ХАРОЛД И МОД" (изд. Кръг)

Култовата черна комедия "Харолд и Мод" е едно малко по-различно предложение за Свети Валентин. Харолд е объркан юноша, който посещава погребения за забавление и често инсценира смъртта си по най-неочаквани начини. Мод е почти 80-годишна, обича да краде автомобили и да прави полицията за смях. Ексцентризмът на тези двама герои, които съдбата среща, ги превръща в култови образи. Възможно ли е между двамата герои да се изгради приятелство, което да прерасне дори в нещо повече? Отговорът е положителен, щом става дума за Мод, която разбива всички стереотипи на пух и прах.

"МИДЪЛМАРЧ" (изд. Лист)

Романът "Мидълмарч" ни пренася в една бурна епоха, свидетелство за живота в английската провинция през XIX век и битките за парламентарни реформи в страната на кралица Виктория. Мъдълмарч е въображаемо градче с истински герои, които всеки среща. Една от тях е Доротея Брук, която има благородно сърце и е готова винаги на саможертва. Така тя попада в брак, който се оказва капан. Д-р Лидгейт пристига в Мидълмарч с мечти за открития в медицината, а намира… съпруга. Какви тайни крие Уил Ладисло и ще се впише ли в града? Колко струва дадената дума?

"ЛЮБИМИ БОХО ДЕСЕРТИ" (изд. Сиела)

Няма нищо по-хубаво на Свети Валентин от чаша вино в компанията на един вкусен десерт. А Анна Стойкова, която познаваме от MasterChef и от Instagram Анна Стойкова, ни предлага над 70 любими, здравословни и изцяло веган рецепти за десерти в ново подаръчно издание. В него ще откриете изпитани предложения както за всеки ден, така и за важните поводи през цялата година. И не се притеснявайте, не е задължително да сте професионалисти. Има предложения както за прохождащи кулинари, така и за майстор-сладкари.

"КОГАТО ЩУРЦИТЕ ПЛАЧАТ" (изд. БАРД)

Един роман, който е способен да разплаче и най-суровите сърца. Мнозина обаче откриват утеха между страниците. Това е една история за сърдечен хирург от Атланта, който се отказва от лекарската практика, когато преживява огромна лична драма. Съдбата го среща с едно седемгодишно момиче и той е изправен пред избор - да продължи да се самосъжалява, или да помогне на момичето да оцелее, като се включи в неговата трансплантация.

"ГРАДИНАТА НА САМУРАЯ" (изд. Benitorial)

Стивън е млад художник от Китай, чиито дни са белязани от треската на туберкулозата. Той е изпратен в крайморската вила на дядо му в малкото японско селце Таруми, за да се възстанови на свеж въздух. Там той преоткрива Мацу – вглъбения градинар, поддържал къщата през последните десетилетия, който поема грижите за Стивън. Постепенно младият художник открива стоицизма и спокойствието, както всеобхватното желание да развие устойчивостта на тялото и вътрешния си свят.

"МОМИЧЕТО, КОЕТО ОБИЧАШЕ ЗАВИНАГИ" (изд. Еднорог)

"Момичето, което обичаше завинаги" е трогателната любовна история, която ни среща с малката Клоувър, която се влюбва съвсем истински в своя най-добър приятел – Джеймс. Годините обаче ги отдалечават. И двамата поемат в различни посоки, отдавайки се на своето образование. В един момент обаче Клоувър разбира, че нито времето, нито разстоянието могат да разрушат любовта й. Единственият проблем е, че тази любов не е напълно споделена...

"ЗАЯВИ НАМЕРЕНИЯТА СИ" (изд. Хермес)

Ако сте в момент, в който усещате, че животът ви буксува, тази книга е за вас. Тя е незаменим наръчник е за всеки, който желае да създаде най-добрата версия на себе си и на живота си. Консултант по личностно развитие и наричана "кралицата на манифестирането", Рокси Нафуси ще ви покаже как в само седем лесни стъпки да усвоите чудото на манифестирането и да постигнете мечтите си. Независимо дали искате да намерите сродната си душа, да откриете перфектната работа, или просто да постигнете вътрешен мир и увереност, тази книга ще ви научи как да го направите в няколко лесни стъпки.

"КАРТИНА В ПЯСЪКА" (изд. Ентусиаст)

Бестселърът от американския писател Питър Блаунър ни отвежда в Египет, където срещаме Али и неговият внук Алекс. Момчето решава да замине за Близкия изток, за да се включи в свещена война, и отказва да комуникира със семейството си. Тогава неговият дядо се свързва с него с една последна молба. Ако Алекс продължи да поддържа връзка, дядо му ще сподели с него – и единствено с него – ръкопис с тайната история на собствения си живот, която досега е пазил от семейството си. Той не е разказвал преживяванията си повече от половин век, но сега е принуден да разрови миналото, за да помогне на млад мъж да не допуска същите пагубни грешки, които той самият е направил толкова отдавна.

"ДАЛЕКОИЗТОЧНИ РАЗКАЗИ" (изд. Колибри)

Сборникът "Далекоизточни разкази" е роден от преживяванията на писателя Съмърсет Моъм в Малая, Сингапур и други колонии на бившата Британска империя. Той ни предлага десет живописни разказа, които не оставят и сянка на съмнение, че Моъм добре познава хората и местата, които обрисува, че е завладян от космополитната атмосфера, която пресъздава, че в спомените му се тълпят тропически видения, рикши с безгрижни същества, магически заклинания, екзотични аромати.

Честит празник на всички влюбени, които празнуват днес - във виното, в любовта, в книгите... 

Отново ви предлагаме една селекция със страхотни заглавия, които да бъдат перфектната компания, ако сте сами. Постарахме се списъкът ни да е разнообразен и в него да откриете както класически произведения, така и романтични романи, които да ви потопят в емоцията на празника. В него ще откриете още заглавия, които ще ви накарат да се замислите за ценността на живота и как да го подобрите, в случай, че се намирате в труден период. Няма да ви бавим повече и ви оставяме да изберете коя ще бъде следващата книга, която да започнете!

 

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA