По пътя на книгите с някои от най-instagrammable книжарниците в Европа

Елегантният интериор на She Said, решен изцяло в розово и други пастелни тонове, предразполага да се губите из рафтовете с часове.

Фотография: Личен архив; Instagram/ @shesaidbooks, @lerdevager, @atlantisbooks; Profimedia

Има хора, които опознават даден град по туристическите забележителности, други – по местните ресторанти и барове, докато аз съм от онези, които си правят маршрути спрямо книжарниците – големи, малки, антикварни, всякакви. Губила съм се в Париж, за да открия най-старата LGBT+ книжарница, връщала съм се няколко пъти в една и съща, ако ми е харесала, и мога да обиколя няколко само за един следобед време. Затова реших да ви покажа някои от най-популярните места за книги в Европа, които привличат не само книгомани, но и заклети instagrammer-и.

CARTURESTI CARUSEL| БУКУРЕЩ, РУМЪНИЯ

Книжарница CARTURESTI  CARUSEL| БУКУРЕЩ, РУМЪНИЯ

Казват, че това е една от най-красивите книжарници не само в Румъния, но и в света. Намира се в старата част на Букурещ в сграда, която е построена през 1903 г. от богато семейство гръцки банкери, но през 50-те е конфискувана от комунистическия режим. Години наред била изоставена, занемарена и рушаща се, докато преди няколко години е реставрирана, за да бъде превърната в този светъл дом на книгите. Елегантни извити стълби, над 10 хиляди издания, сувенири и богата селекция от мултимедия, в Carturesti Carusel със сигурност може да си направите хубава снимка, да откриете търсено заглавие (въпреки че селекцията на английски не е толкова богата, колкото очаквах), да купите подарък за любим човек, а накрая да се качите на последния етаж, където има кафе, от което се разкрива гледка към цялата книжарница. Със сигурност си заслужава времето и посещението, дори и да не сте почитатели на книгите.

SHAKESPEARE & CO. | ПАРИЖ, ФРАНЦИЯ

Книжарница - SHAKESPEARE & CO. | ПАРИЖ, ФРАНЦИЯ

Това е мястото, на което съм се връщала няколко пъти, а когато случайно се разминах на съседната до книжарницата улица със Силвия Уитман (която я наследява от своя баща и е кръстена на основателката Силвия Бийч), изпитах истинско вълнение. Такова беше то и при първото ми влизане, особено качвайки се на втория етаж, където са съхранени колекционерски издания и мебели, по които са останали следи от легендарните писатели, творили именно тук. Не по-малко успокояваща е и миризмата на стари книги. Shakespeare & Co. все още е едно от най-instagrammable местата в Париж (което предполага и дългите опашки на входа), а до книжарницата има кафе, от което се разкрива приказна гледка към Нотр Дам.

LER DEVAGAR| ЛИСАБОН, ПОРТУГАЛИЯ

Книжарница LER DEVAGAR| ЛИСАБОН, ПОРТУГАЛИЯ

Името на тази книжарница, която е била бивша печатница, означава "чети бавно" и напълно предразполага към това. Голямото открито пространство с високи тавани, изпълнено с антични печатарски машини, има два бара, скулптури като известния летящ велосипед и хиляди книги. Тук можете да изпиете кафето си, да прочетете книга, да бъдете с приятели и да усетите магията на думите, но пък и да си вземете нещо за спомен от този цветен град.

KNJIZARA AKADEMIJA | БЕЛГРАД, СЪРБИЯ

Книжарница KNJIZARA AKADEMIJA | БЕЛГРАД, СЪРБИЯ

Разположена на централната ул. "Княз Михаил", тя привлича много читатели, защото предлага голямо разнообразие не само на сръбска литература, но и на издания на английски, включително и на страхотни coffee table books. В същото време няма как да не обърнете внимание на внушителните кристални полилеи и интериора в стил ар нуво. Отново има част с кафе, което уютно може да ви приюти за кратък отдих между разходките. В близост до Knjizara Akademija има и други интересни книжарници, така че за кратко време може да обиколите поне няколко, както направих аз при моето еднодневно посещение в града.

SHE SAID БЕРЛИН, ГЕРМАНИЯ

Книжарница SHE SAID БЕРЛИН, ГЕРМАНИЯ

Това е една от по-новите книжарници в този любим град, като се отличава с предимно феминистка и queer литература както на английски, така и на немски. Селекцията включва и списания, поезия, детски книги, както и класически издания. Елегантният интериор, решен изцяло в розово и други пастелни тонове, предразполага да се губите из рафтовете с часове. Освен това селекцията от книги е невероятна. Но пък кафето, разположено в нея, позволява да си вземете глътка въздух, докато решите какво точно да си купите на тръгване.

ATLANTIS BOOKS САНТОРИНИ, ГЪРЦИЯ

Книжарница ATLANTIS BOOKS САНТОРИНИ, ГЪРЦИЯ

Ако вече сте планирали някоя от почивките си за тази година и тя ви отведе на приказния остров Санторини, то включете в разходката си из Ия тази малка приказна книжарница. В нея ще откриете литература на английски, френски, италиански, испански, немски, китайски и, разбира се, гръцки език. Домакините се гордеят и със селекцията си от поезия, изкуство и философски издания, като фокусът е върху second hand находки, антикварни книги и колекционерски първи издания. А самото място си заслужава няколко кадъра за Instagram.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA