Editor's Life: Какво правим, когато сме вкъщи?

Екипът на GRAZIA за всички страни на удоволствието, наречено home office...

От началото на тази седмица и екипът на GRAZIA е в home office режим на работа. Докато подготвяме следващия брой на любимото ви списание и говорим за всичко най-актуално тук, решихме да споделим с вас онова, което се случва измежду гореспоменатите две професионални активности.

СИЛВИЯ, ГЛАВЕН РЕДАКТОР

4512

Битовият контекст никога не ми е бил любим. Свикнала съм да ставам и да започвам със своето бързане. Е... сега се уча на всички други. Сега намерих време да гледам Narcos, смятам най-накрая да гледам и "Теория на големия взрив". Подредих гардероба. Купих си ново цвете, което стои на бюрото ми. Изглежда, че му харесва там. Започнах да готвя! Да! Шок! Нито било толкова трудно, нито толкова страшно.

Съседите от долния етаж сигурно и те разбраха, че правя упражнения в средата на хола, защото подскачам вече трети ден на видеата на Били Бланкс, създателят на Tae Bo. Този уикенд ще направя и дългоотлагания от мен ремонт на коридора. Пътувам с книгите, филмите и списанията, които съм си купувала по време на различните ми пътешествия.

Останете си у дома, ще видите колко нови и вълнуващи неща може да научите за света наоколо! Възпитателно е.

НАТАЛИЯ, ЗАМЕСТНИК ГЛАВЕН РЕДАКТОР

46512

Настоящата ситуация в световен мащаб принуждава безброй много хора по света да преоткрият своя вътрешен интроверт. За тези като мен, които по принцип имат склонност да си стоят повече вкъщи, тази задача не влиза в категорията "трудни за изпълнение”. Също така режим на работа тип home office дава възможност на много повече време да премислите внимателно всички ангажименти и да ги разделите на неотложни и не толкова спешни и да се заемете с тях в относителна тишина.

Истината обаче е, че независимо дали се делим на екстроверти или интроверти, ние хората сме стадни животни и имаме дълбока нужда да сме в присъствието на тези, които обичаме или считаме за свои близки. Тук на помощ идват съвременните технологии - ето че е годината е 2020, те не са превзели света (макар че не изключвам възможността),  а ни помагат да останем свързани със своите любими хора и приятели.

Именно това е едно от основните неща, които запълват моя нов режим – комуникацията със семейството и приятелите във всички форми, които ми позволяват моят телефон, компютър и таблет. Вярвам, че когато един ден това изпитание е зад нас, един  от уроците, които ще вземем със себе си, е колко сме важни един за друг.

ЛЮБА, РЕДАКТОР КОЗМЕТИКА

584

Как се случва моят home office узнах от колегите ми, според които съм явно малко по-спокойна от обичайното. Факт е, че съм „ветеран" в работата от вкъщи, не защото съм фриленс, а защото преди да заработим официално от дома, точно приключи моята доброволна (към онзи момент) карантина. Дъщеря ми, която е студентка в Болоня, се прибра на 28-ми февруари и се затворихме у дома. Кой да знае, че на 14 март, когато изтичаше нашата карантина, ще влезем в официална такава. Така че, аз просто продължавам!

Харесва ми да имам избор – кога да седна пред лаптопа, кога да отговоря на мейл, кога да полегна за 10 минути на дивана, кога да си сипя узо дори. Това не изключва работата, която дори лично на мен ми спори повече. Единственото, което ми липсва, е веселата атмосфера на редакцията. Ние сме като семейство и сега усещам това повече от всичко – познаваме си всяка въздишка, всеки поглед, всяко тряскане на вратата, дори знаем чий корем къркори от глад...

Ако се оплаквате от работата, от кавгите, от изнервянето, от бесния ритъм, сега е моментът, в който да осъзнаете, че всичко това е част от очарованието на работата ви. Обичам си работата! И съм готова да ѝ дам всичко от себе си в този извънреден момент!

НЕВЕНА, РЕДАКТОР

8974510

Актуалната ситуация за пореден път доказа, че нещата, които си мислим, че искаме, далеч не са нещата, които истински искаме – като това колко ще е яко да сме freelancer-и и да си работим от вкъщи…

Няма да ви чертая светла картина на моя home office, в който отляво имам прозорец с гледка към Витоша, като изваяна поръчкова картина… и приветлива тераса, на която мога да изляза с лаптопа си, докато съм се наметнала с датско дизайнерско одеяло. Да, кучето ми е по-спокойно и щастливо, защото съм у дома, но на 4-ия ден от извънредното положение започвам да осъзнавам как Господ е имал времето да създаде света за 7.  Просто не е ходил в офиса!

Не мислете, че не приемам сериозно ситуацията. Напротив, укривам се като Eleven от Stranger Things, но също като нея копнея за момента, в който ще видя колегите и приятелите си. Поддържам тонуса си с писане, витамини, бразилски орех, качествена литература, албуми с изобразително изкуство, Netflix, YouTube, Spotify и Pinterest. Успокоявам се и с факта, че ако някой ден все пак падна жертва на вируса, ще вляза в таен клуб на прекаралите заболяването и ще пия просеко в компанията на Том Хенкс и Идрис Елба. И така…

КРИСТИНА, ОНЛАЙН РЕДАКТОР

798645

В известен смисъл в последните 4 години живея в доброволна карантина. Работя дистанционно, прекарвам лятото на каравана в малко гръцко градче, отдавна предпочитам пазаруването онлайн и от малки локални прозводители, така че извънредната ситуация, не е чак толкова страшна за мен и семейството ми. Не ми липсват молове, супермаркети, ресторанти и барове. Не отчитам драма в социалната изолация, защото се намирам в сравнително асоциален период от живота си. Детето ми не ходи на градина, така че съм свикнала с присъствието му у дома. 

Различното при мен е влизането на обичайното ежедневие в нов ритъм, защото извънредната ситуация съвпада със започването на нов доста по-динамичен професионален ангажимент в онлайн медия - graziaonline.bg. За момента трудността идва от менажирането на времето и желанието на детето за постоянно внимание, защото усеща, че нещо се променя и бърза да запази сигурността на статуквото така, както желязната детска логика повелява.

Извънредната ситуация при нас не забави, а ускори темпото, в което намирам абсолютно противоречие със социалния статус на повечето хора в момента. 

ЕЛИНА, PR И МАРКЕТИНГ МЕНИДЖЪР

68542

Вкъщи винаги е било любимо място. Дали е заради зодията Рак или голямата щипка интровертност у мен не зная. Има нещо много чаровно в това да си по пижама цял ден, можеш да ядеш всичко онова, което няма да си купиш или поръчаш, докато се готвиш за лятото. Кожата си почива от грим и мръсен въздух. За нас леко мързеливите има плюсове.

Признавам си, че новините ме натоварват и се опитвам да не ги гледам постоянно. Съсредоточавам мислите си върху това как случващото се ще ни научи на много неща и може би ще помогне на планетата ни. Нищо никога не е случайно. Още не съм започнала сериалите, защото не искам да изгледам всичко за 3 дни и после да се чудя какво да правя. Работният ден преминава както обикновено - мейли и телефонни разговори от дивана. Единствено ми липсва смехът на колегите.

Неприятната истина (може би не само за мен) е, че от началото на карантината си позволявам да хапвам доста от нещата, от които се лишавам в последната година, но с времето започвам да свиквам с този начин на живот, така че е по-добре всичко да е балансирано. Движението в домашна обстановка определено не е същото, но пък преоткрих нови йога и пилатес упражнения. Имам ластик и гири за силови тренировки. Предизвикателство е, но ще се справим - нямаме друг избор.

ДИМИТЪР, ОНЛАЙН РЕДАКТОР

875410

Обявяването на извънредно положение в страната в петък следобед допринесе за едно предапокалиптично усещане към иначе спокойната ми персона. Признавам, че целенасочено избягвам гледането на новини повече от веднъж на ден, защото когато се проваля в това си „начинание", главата ми моментално се завърта в толкова много посоки, които бих обяснил трудно, дори сам на себе си. И аз като Елина, която е точно над мен измежду тези редове, до ден днешен не мога да си обясня защо нямам проблем със стоенето вкъщи. Дали е заради зодията, или пък заради интровертността, която ме спохожда понякога. Всъщност тя не е ли част от характеристиките на Раците по принцип?

Абсолютно приветствам всеки един момент, в който мога да седна (разбирайте, легна) и да прегледам онази купчина списания и книги, която имам на масичката в хола. Преминавайки в home office режим на работа, всички продължаваме да правим онова, което по принцип бихме в офиса, само че може да обръщаме внимание и на нещата, за които не ни е оставало толкова време. А.к.а. binge watching на сериалите, които са в нашия watchlist, както и слушане на „Physical" на Дуа Липа толкова силно, че атмосферата да напомня по-скоро на концерт.

Със страхотните момичета, които ми правят компания на тази страница, се надяваме сравнително скоро да възобновим контактите си в нормална среда и да го направим с бисквити с боровинки, бял шоколад и шамфъстък. Дотогава си оставаме вкъщи, направете го и вие. Честно казано, вече очаквам с нетърпение топлото време, в което ще можем да бъдем навън, без да се налага да хвърляме убийствени погледи към човека, който киха пред нас на опашката в магазина. Междувременно, престоят вкъщи е нещо очарователно в тази иначе луда ситуация.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA