Десет начина да сплетем великденския козунак

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 24 април 2019

Няма нищо по-хубаво от празничното ухание на домашно изпечени козунаци. И въпреки че в ежедневието все по-рядко намираме време за такива майсторлъци, все пак вдъхновението понякога надделява и се втурваме по следите на нашите баби, разтваряме тетрадки със стари рецепти, нахлуват спомени от времената, когато сме били малки момиченца, застанали в кухнята, където брашнените облаци и шупналата мая са ни се стрували вълшебни ритуали.

Удоволствието да помогнем за слагането на стафидите и портокаловите корички. Е, често голяма доза от тях изчезваха в детската уста. Част от ритуала беше да опитаме от всичко, което излизаше от скритите кътчета на долапа, от бурканчета, кутии и пакетчета, вързани с канап. Сръчните ръце на баба, толкова крехки, но толкова силни, типично детското нетърпение да видим как тестото бухва във фурната…

И накрая уханието… Сякаш празникът започваше от мига, в който от нея се покажеше златистата глава на онова чудо, на което досега му търсехме цаката как да го излапаме още сурово.

Може би именно спомените ни провокират понякога да забравим за мързелуването на дивана по време на празниците и да запретнем ръкави, за да създадем онзи неповторим уют, който ни преследва от детството. За нас, за нашите деца, за тяхната магия, от която имат нужда, тъй както и ние някога.

Рецепти за домашен козунак има много - стари, нови, сложни и прости. Но майсторлъкът не е само във внимателното подбиране на продуктите и в замесването. Видът на този празничен хляб също е много важен – колкото по-оригинална и красива е оплетката, толкова по-апетитен изглежда той.

В това видео ви предлагаме десет начина, по които може да се сплете козуначеното тесто, така че крайният резултат да е наистина оригинален и впечатляващ. И… да ви е сладко!

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA