Яйца в кошнички от бекон – мързелива и вкусна закуска

Ето съставките, от които ще се нуждаем за днешната рецепта - вкусна закуска (а защо не и вечеря?), готова за не повече от 30 минути: яйца в кошнички от бекон.

• 5 яйца
• по-малко от 1 чаша (200 мл.) течна млечна сметана (или няколко лъжици сирене рикота или маскарпоне, ако нямате сметана)
• 24 тънки резена бекон
• 2-3 супени лъжици настъргано сирене пармезан
• няколко листа босилек
• сол и пипер на вкус
 

Яйцата, сметаната (или заместителя рикота/маскарпоне) и сиренето пармезан смесете в купа и разбийте с тел до равномерна смес. Ако искате да направите ястието по-богато, можете да добавите още сирене или нарязани зеленчуци, но внимавайте да ги разбъркате добре с яйчената смес, така че да се опекат равномерно. Добавете сол и черен пипер на вкус, след това накълцаните листа босилек.

Във форма за печене на мъфини (ако нямате такава, използвайте алуминиеви или керамични чашки за печене на крем карамел) подредете резените бекон във всяко гнездо, както е показано във видеото. Не е нужно да намазвате предварително формичките, тъй като беконът е достатъчно мазен и няма да залепне.

Изсипете яйчената смес във всяка кошничка. Печете 12-15 минути на 180°C, до златистокафяво.

Сервирайте със свежа салата. За вегетарианска версия, можете да използвате тиквички на скара, вместо бекон, но в този случай намажете формичките с мазнина или подложете хартия за печене, защото ивиците тиквички ще залепнат, за разлика от бекона.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA