Кейк с боровинки за вегани

Красив като картина и изкусителен. Ако все пак не сте вегани, използвайте разтопено масло вместо олио - със сигурност ще е по-вкусно.

За блата: 30 г. бадеми, 40 г. овесени ядки, 30 г. олио, 30 г. (2 броя) фурми

За крема: 150 г. кашу, 300 г. боровинки (100 г. от тях са за смилане, а 200 г. – за слагане цели) + шепа боровинки за украса, 130 г. кафява (или бяла) захар, 200 мл. кокосово мляко, 200 мл. вода, 1 ½ ч.л. агар-агар на прах, 2 с.л. нишесте (можете да го пропуснете, нишестето прави текстурата на крема по-плътна)

Приготовление:

1. Почистените от костилките фурми, заедно с овесените ядки, бадемите и разтопеното масло смелете в блендер. Прехвърлете сместа във форма с отделящо се дъно и с диаметър 18 см. и добре заравнете, притискайки леко с дъното на чаша или с лъжица. Изпечете във фурната на 180 ᵒ за не повече от 15 минути.

2. 100 г. боровинки и всички други съставки за крема сложете в блендера и смелете до еднородна, гладка смес. Изсипете тази смес в касерола и загрейте на котлона, докато леко се сгъсти.

3. Върху блата изсипете 200 г. цели боровинки и след това изсипете отгоре крема. Заравнете добре и сложете кейка за няколко часа в хладилника. Отделете кейка от формата и украсете с пресни плодове и свежи листенца мента.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA