Сладко от рози

В сезона на цъфтящите и уханни рози, няма как да не се изкушим от нещо толкова нестандартно, но и уникално вкусно като това да си приготвим сладко от… рози. Това е чудесен начин да се насладим на аромата на царицата на цветята и да запазим насладата от нея в килера за сивите зимни дни.

Обикновено ядем сладкото върху парче пресен хляб, намазан с масло. Но можем да използваме този уханен продукт и като топинг за сладолед или други десерти или да направим цедено кисело мляко с аромат на роза.

В тази рецепта са използвани много розови листенца - за интензивен вкус и плътност.

Можете да удвоите  количеството на съставките, за да получите двойна доза. Или да удвоите количеството само на водата и захарта, за да получите повече сос в сладкото.

Съставки: 250 г. розови листенца (имайте предвид, че не се използват рози от магазина, а маслодайни), ¼  ч.л. лимонена киселина, ¼ ч.ч. захар. За сиропа след подготовката на розите: 750 г. захар, 400 мл. вода, ½  ч.л. лимонена киселина

Измитите розови листенца се запарват в съвсем малко вода (вижте във видеото), заедно с ¼ ч.ч. захар и ¼  ч.л. лимонена киселина, след което се изваждат с решетъчна лъжица.

В останалата течност се добавят 750 г. захар, останалата вода и лимонена киселина. Вари се до леко сгъстяване, а след това розите се връщат в сместа и се доварява до познатата ни гъстота – капката от сиропа не трябва да се разтича, когато капнем от нея върху чинийка.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA