Гаспачо с нектарини или гаспачо с ягоди? Изберете сами

Лятото е тук, независимо че малко се мръщи тези дни. Но ни се иска лека храна, която да приготвим бързо, да е едновременно полезна, засищаща и да не ни товари с излишни калории. Какво по-хубаво в случая от гаспачо? Всеки е чувал за тази прочута испанска студена доматена супа. Но дали знаете, че тя може да се приготви с различни съставки и да е толкова оригинална, че да впечатли и най-капризните гости?

Предлагаме ви две рецепти за гаспачо, които няма да ви оставят равнодушни. Защото ухаят на лято и на… нектарини и ягоди.

Гаспачо с нектарини

Гаспачо

Съставки: розови домати 400 г., краставици 100 г., червени чушки 150 г., червен лук 50 г., магданоз, босилек, чесън – 2-3 скилидки, 1 филия хляб, копър, зехтин – няколко супени лъжици, прясно изцеден сок от нектарини 100 мл, 1 консерва от 400 мл. белени домати, балсамов оцет на вкус, захар и сол на вкус.

Приготовление: Всички съставки се смилат в блендера. Поръсва се с малко смлян черен пипер. Украсява се с листенца копър, тънки резени краставица или по друг начин, който ви харесва. Да, това е. Само толкова и имате вече вкусно гаспачо с ухание на нектарини.

Гаспачо с ягоди

Гаспачо

Съставки: хляб 310 г., печени белени червени чушки 300 г., печени белени жълти чушки 100 г., краставици 300 г., чесън – 2-3 скилидки, ягоди 800 г., преварена и охладена вода 300−400 мл., доматен сок 150 мл., зехтин 140 мл., червен винен оцет 75 мл., сол и черен пипер на вкус, сирене рикота за украса накрая.

Приготовление: По същия начин, както и при горния вариант, всички съставки се смилат в блендера, след което супата се оставя в хладилника, за да се охлади, колкото искате. Сервира се в купички и отгоре се поставят няколко парченца сирене рикота, украсява се със стръкче копър или мента.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA