Цветята влизат в чиниите – на Еньовден с много настроение!

В нощта срещу Еньовден всичко добива магическа сила – растенията, водата, дори човешките мисли. Наричаме този празник още и Среди лето или Ден на слънцето, защото съвпада с лятното слънцестоене. Според народните вярвания, на този ден „слънцето играе или трепти”, докато изгрява. А билкарите и народните лечители твърдят, че събраните в ранно утро на Еньовден треви са най-лековити.

Посрещнахте ли слънцето на горската поляна, на висок хълм или край някое планинско езеро? Традицията повелява още преди изгрев да напълним кошниците с уханни билки, за да съберем по този начин силата на природата, да я използваме и почитаме, както са правели нашите предци.

Няма да ви отвличаме вниманието с дълги разкази за тези традиции, защото всеки от нас ги познава. Невен, синя метличина, лавандула и дива мента, чер трън, еньовче, вратичка и комунига, иглика и маточина, мащерка и риган, лайка – цветята влизат в чиниите!

Еньовден

Изсушете събраните билки на проветриво място, като задължително при сушенето трябва да са покрити, за да не избледняват красивите им ярки цветове. Много добра идея е да сушите билките върху големи сита, като пак ги покриете. Ако сушите цветове за украса на торти, трябва да го направите между страниците на книга или хартия, притисната с нещо, за да запазят формата си. Ако искате още по-оригинални украси, може да захаросате част от целите цветове (първо се топят в леко разбит белтък, а след това в захар).

Еньовден

Еньовден

Остава да изберете красиви бурканчета и да подредите изсушените билки в тях. Всяка кухня не само ще се гордее с такъв набор от домашно изсушени билки и подправки, но и ще грейне във всички цветове на дъгата, което донася много настроение и усмивки, особено в тягостните зимни дни.

Еньовден

 

Еньовден

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA