Къпиново вино

Помните ли романа „Къпиново вино” на авторката на „Шоколад” Джоан Харис? Той започва така: „Виното говори. Всички го знаят. Огледайте се наоколо. Попитайте оракула на ъгъла на улицата; неканения гост на сватбеното тържество; блажения безумец. То говори. Говори като вентрилок. Има милион гласове. Развързва езика, изважда на бял свят тайни, които никога не сте искали да споделите, тайни, за които дори не сте знаели. То крещи, декламира, шепне. Разказва за велики дела, блестящи планове, трагични любовни истории и ужасяващи предателства. Пищи от смях. Тихо се подсмихва под мустак. Плаче пред собственото си отражение. Връща ни към отдавна отминалите лета и най-грижливо забравените спомени. Всяка бутилка носи полъха на други времена, други места; всяко едно — от най-простото „Либфраумилх" до високомерното „Вьов Клико" от 1945 година — е малко чудо. Всекидневна магия, както го наричаше Джо. Трансформиране на основна материя в свят от мечти. Лаическа алхимия.”

Искате ли да си направите такова уханно, говорещо, омагьосващо къпиново вино? Предлагаме ви рецептата.

Продукти: 1 кг. добре узрели къпини, 1 л. вода, 500 г. захар

Къпините се намачкват до консистенция на картофено пюре по начин, който намерите за удобен за вас. Оставяте ги в чист, сух съд за ферментация, добавяте 700 мл. вода и 300 г. захар, разбърквате. Съдът трябва да е пълен на максимум 70% от обема му. Трябва да има място за сиропа, пяната и въглеродния диоксид, който се отделя по време на ферментацията.

Поставете уплътнителя (или използвайте медицинска ръкавица, пробита с игла, за да покриете гърлото на съда), оставете съда на тъмно и топло място за 10 дни. Разбърквайте веднъж дневно с чиста дървена клечка.

Прецедете получената смес, изстискайте целия сок от плодовете през кърпа или тензух. Смесете 100 г. захар и 300 мл. вода, прибавете получения сироп в съда. Подменете уплътнителя (ръкавицата), оставете съда за 3 дни на топло място.

Къпиново вино
Отворете съда, добавете още 100 г. захар (без вода!). Съвет: Отлейте в друг съд 50 мл. от виното, разтворете захарта в него, изсипете сиропа обратно в съда, затворете го плътно отново. Оставете съда на тъмно и топло място за още 25 до60 дни, без отваряне и без разбъркване. 40 дни след добавянето на последната порция захар, ферментацията трябва да бъде завършена. Ако процесът продължи, излейте в друг контейнер съд, без да докосвате с ръце сместа, и  оставете процесът да се завърши.

Когато ферментацията приключи, излейте виното през малка тръба в съд за зреене. По-добре е виното да се налее догоре и да се затвори херметически, така че да няма достъп на въздух. Ако имате желание, можете да го опитате и да добавите захар, но след това в първите няколко седмици от преливането, поставете отново уплътнител (ръкавица) - в случай че ферментацията започне отново.

Следете сместа: когато се появят 3-4 см утайка, преливайте виното в друг съд на всеки 15-20 дни, без да махате утайката.

Готово! Можете да бутилирате къпиновото вино и да се насладите на аромата и вкуса му!

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA