Не е обезателно десертът да отнема много време и да изисква специални кулинарни умения. А и през лятото едва ли някой би се радвал да прекара няколко часа край фурната или котлона, след като може да се наслади на нещо вкусно и сладко, приготвено за няколко минути. Вечер на терасата или на двора, сред компанията на приятелки или сред светулките, пърхащи в здрача на планинската ни вила? Защо не, особено ако си подсладим лятната вечер с нещо толкова изискано, нежно и не особено калорично? Предлагаме ви да опитате тази рецепта.
Съставки за крема: 200 г. натурално крема сирене „Филаделфия” или друго подобно, 400 г. подсладено кондензирано мляко (1 кутийка), сок от ½ лайм, настъргана кора от един лайм.
За пластовете в крема, за поръсване и украса: 85 г. маслени бисквити, малко подсладена бита сметана, тънки резени лайм.
Сиренето, кондензираното мляко, сокът и ситно настърганата кора на лайма се смесват и се разбиват с миксер до гладка консистенция. Бисквитите се натрошават на ситно, затворени в плик, както е показано във видеото, или се смилат за по-лесно в блендер.
На дъното на чашите се поръсва слой бисквити, после крем, пак бисквити, крем и така, докато чашата се напълни, като последният слой трябва да е от крем и се оставя малко място за украсата. Отгоре се слага от битата сметана, поръсва се с малко от бисквитите и се украсява с тънък резен лайм. Кремът се оставя в хладилника и се консумира изстуден. Готово и да ви е сладко!
Още една рецепта за нежен и лек крем може да намерите ТУК.