Смокини със сирене Камамбер – гастрономическият аристократ на лятото

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 16 август 2019

Всяка година през август топ готвачите в ресторантите въвеждат сезонни ястия в менюто, опитвайки се да изненадат и зарадват своите гости. Един от най-чаканите продукти в листата с ястия са смокините – безценен склад за витамини и минерали.

Предлагаме ви изискана рецепта за топло сирене Камамбер със смокини и сос „Унаги”, която ще поглези приятно и най-капризния вкус. Сосът „Унаги” е сладък, гъст и идеален за маринати и декорация, използван най-често при приготвянето на змиорка. Представлява смес от мирин, соев сос, саке и захар. Да ви е сладко!

Продукти:

Сирене „Камамбер” - 75 г.
Пресни смокини - 30 г.
Орехи - 10 г.
Сос „Унаги” - 5 г.
Мед за поръсване - 5 г.
Балсамова глазура - 2 .
Пълнозърнест чипс - 10 г. (2 бр.)
Листа от целина - 3 бр.
Конфитюр от смокини - 20 г.
 

За конфитюра (за 400 г.):

Сушени смокини - 200 г.
Корен от джинджифил - 10 г.
Вода - 800 мл.
Сос „Унаги” - 70 г.
 

Приготовление:

Пригответе сладкото от смокини: нарязания ситно джинджифил и смокините залейте с водата и сварете до сгъстяване, като бъркате. За да направите смокините меки, добавете соса „Унаги” накрая, кипнете отново, пресипете в блендер и пасирайте. Ако сместа е рядка, доварете малко на котлона.

Разрежете сиренето „Камамбер” на 2 части, но така, че сиренето да запази формата си на кръг.

Върху всяка част поръсете счукани орехи, парченца смокини, поръсете със соса „Унаги”, меда и балсамовата глазура.

Сложете във фурната при температура 200ᵒС  за 2-3 минути, след това върху скара или оребрен тиган за около 1-2 минути.

Поставете печеното сирене в чиния, гарнирайте с листа от целина или кресон. Сервирайте със сладкото от смокини и пълнозърнестия чипс.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA