4 причини, заради които по-често да ядем тиква тази есен

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 24 септември 2019

Есента е идеалното време за приготвяне на вкусотии от тиква. Този универсален продукт може да се използва както в сладки, така и в пикантни ястия. Тиквата помага за попълване на необходимите резерви от витамини А, Е и С. Освен това, влакната, съдържащи се в нея, ще ви осигурят енергия за целия ден и ще стабилизират кръвната ви захар. Тиквата е еднакво полезна в суров, печен или консервиран вид.

Полезните свойства на тиквата

Тиквата е богата на минерали. Калият, магнезият, желязото имат положителен ефект върху сърцето, регулират кръвното налягане и доставят кислород до червените кръвни телца.

Тя е богата на антиоксиданти. Тиквата е пълна с бета каротин и важни антиоксиданти, които възстановяват клетките на тялото.

Тиквата е с ниско съдържание на калории. В 100 грама тиква има само 30 калории и 0,1 грама мазнини. Редовната консумация на тиква помага да отслабнете, а богатото съдържание на фибри за дълго време оставя усещане за ситост. За да получите богата на протеин закуска, смесете половин чаша консервирана тиква с нискомаслено кисело мляко, канела, индийско орехче и мед.

Тиквени семки. Когато готвите тиква, не забравяйте да запазите семената, защото те са пълни с калий, магнезий, цинк и желязо. Пържени или печени, тиквените семена са идеалната закуска.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA