5 причини да обичаме тиквата още повече

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 15 октомври 2019

Тиквата с право носи титлата на главния зеленчук на този сезон. Тя има не само страхотен вкус, но и полезни свойства, особено за женското тяло. И като се вземе предвид ниското съдържание на калории в тиквата, то тя е идеална за тези, които искат винаги да са във форма.

В 100 г сурова тиква ще намерите: 22 ккал., 1 г. протеини, 0,1 г. мазнини, 4,4 г. въглехидрати, 2 г. фибри, 91,8 г. вода.

Прелестта на тиквата е в това, че можете да я комбинирате с различни продукти и да я ядете под каквато и да е форма: варена, задушена, печена, а най-добре би било да я консумирате сурова. Тя съдържа голям брой полезни витамини: А (5 пъти повече, отколкото в морковите), С, Е, D, РР, К, група В и редкия витамин Т. А също така и минерали, необходими на организма: флуор, магнезий, мед, калций, цинк, манган, фосфор, йод и др.

тиква

Ускорява метаболизма. Тиквата помага за нормализиране на метаболитните процеси в организма. Освен това, поради високото съдържание на витамин Т, този зеленчук предотвратява натрупването на мастни клетки, което впоследствие ще има добър ефект върху вашата фигура. Ето защо, диетолозите препоръчват да консумирате тиква всеки ден.

Полезна е за храносмилателния тракт. Прясната тиква и нейният сок имат добър ефект върху стомаха при гастрит с високо ниво на киселинност. Същият сок се използва и при лечение на настинки.

Засилва имунитета. Диетолозите препоръчват да се яде тиква за подобряване работата на черния дроб, простатата, жлъчния мехур, перисталтиката. Освен това, изцеденият сок от тиква може да се справи с настинки и грип, да подобри и цялостното здраве на организма.

Полезна е за сърцето и кръвоносните съдове. Благодарение на високото си съдържание на калий, тиквата извежда от организма холестерола, токсините, шлаките от тялото, подобрява функционирането на сърдечно-съдовата система и намалява риска от хипертония.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA