Цикория или кафе? Факти, които ще ни помогнат да изберем

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 28 ноември 2019

Прекомерната консумация на кофеин влияе на здравето далеч не по най-добрия начин. Колкото повече хора решават да намалят количеството консумиран кофеин (или напълно да го откажат), толкова повече различни алтернативи виждаме на пазара. На първо място е цикорията, която има вкус на кафе. Но дали тези напитки са взаимозаменяеми? Какво е цикорията, какви са нейните ползи и дали тя може да се счита за пълноценна алтернатива на кафето?

Какво е цикорията?

Напитката се приготвя от корен на цикория, който се суши, пече и смила като истинско кафе. Има много спорове около вкуса ù: някои твърдят, че не може да се различи от кафето, други смятат тази напитка за доста специфична и че изобщо не е „кафе". Независимо от това, количеството хранителни вещества в корена на цикорията е впечатляващо: витамини от групите А, В и Е, витамин С, фибри, магнезий и инсулин (което я прави идеална напитка за хора с диабет). В допълнение, тя (за разлика от кафето, което дразни стомашната лигавица) повлиява благоприятно здравето на храносмилателната система.

Какви са полезните свойства на цикорията?

Диетолозите единодушно идентифицират няколко полезни свойства на цикорията:

  • високото съдържание на фибри и микроелементи осигурява добро храносмилане и нормализира баланса на чревната микрофлора;
  • профилактика на захарния диабет поради високото съдържание на инсулин;
  • намалява риска от възпалителни процеси в организма и укрепва имунната система.

Ободрява ли ни цикорията, също както кафето?

Фактът, че кофеинът ободрява и повишава работоспособността и концентрацията, е добре известен. Цикорията изобщо не съдържа кофеин, но има тонизиращ ефект поради високото съдържание на витамини. Ефектите от витамините и кофеина обаче трудно могат да се нарекат еквивалентни. Разбира се, ако пиете цикория всеки ден в продължение на месец (минимум), общата отпадналост на организма ще намалее под действието на комплекса от витамини. Но ако трябва спешно да се освежите след безсънна нощ, чашата черно кафе ще бъде много по-ефективна.

Приличат ли си по вкус цикорията и кафето?

Все пак кафето и цикорията са напълно различни растения и без значение кой какво казва, вкусът им също е много различен. Би било странно, ако зърната на кафеното дърво имат същия вкус като корена на растение, подобно на глухарче. Ако сте истински ценители на кафето и можете да определите сорта по аромата му, както и страната, от която идва, на вкус едва ли ще харесате цикорията.

Възможно ли е напълно да заменим кафето с цикория?

По-скоро не. Растенията и напитките, приготвени от тях, са твърде различни, за да бъдат взаимозаменяеми. Всяко от тях има своите плюсове и минуси. Изборът е ваш.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA