Момент на сладост и любов към традициите

В началото на март предстои да отбележим един от големите български празници. Този, който дава началото на Великденските пости и е свързан с усещането за топлия огън, семейния уют, сладката храна и умението да простим грешките на любимите си хора...

Димитър Андонов
Димитър Андонов 17 февруари 2020

Дори да сте от хората, които не се интересуват от българските история и традиции, най-вероятно знаете, че Сирни заговезни е празникът, на който се очаква да потърсим и дадем прошка. Правим го в неделя – точно 49 дни преди Великден. В различните краища на България празникът е известен с разнообразни имена, често свързащи се с обредите, които се изпълняват там. Това, което остава непречупено през призмата на отделните региони, е фактът, че след този ден традицията повелява да се преустановяви консумацията на продукти от животински произход, затова храната на празничната маса е предимно от такива - баница със сирене, варени яйца, масло.

През целия ден на Сирни заговезни младите посещават по-възрастните членове на семейството, за да им поискат прошка. Това е моментът, в който всички ние обръщаме поглед към изминалата година и мислим за моментите, в които най-вероятно сме постъпили неправилно. Ясно е, че не можем да ги променим, но това не пречи да се извиним на тези, които са или чувстваме като наши близки.

5742

Основна част от вечерята винаги е отредена за халвата. Сладкият десерт, любим на много хора, задължително присъства в менюто, за да допринесе за усещане на сладост през цялата година. Халвата „Сладки времена" е чудесен завършек на вкусната вечеря, тъй като е създадена по традиционна рецепта, приготвена на сладки, нежни конци, които се топят в устата и добавят емоционална стойност на празника.

След вечерята идва и моментът за обичая, който олицетворява празника във всички негови проявления -  големите огньове, които момчетата прескачат за здраве, докато момичета играят хоро около тях. Със сигурност има още интересни традиции, които се спазват в този ден, но е възможно ние да не знаем за тях. Дори да знаем, трудно бихме могли да ги разкажем и предадем в няколко реда. И все пак, прошката не трябва да се търси в рамките на един ден от годината. Извинението трябва да е провокирано от сърцето и разума, без повод и без конкретен ден, в който да бъде поднесено. Когато в календара обаче има такъв, е добре да го запомним и съхраним в забързаното си ежедневие, защото именно с тези семейни и топли моменти... идват сладките времена.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA